Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Vlada Tuzlanskog kantona podržala i drugu fazu izgradnje pijace u Banovićima

29.09.2023

Ugovor pijaca Banovici 02 29 09 2023

Banovići bi u 2025. godini trebali dobiti modernu pijacu, što je jedan od značajnijih projekata u ovoj lokalnoj zajednici. Izgradnja je planirana kroz tri faze, a u toku je druga, za koju je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala skoro 650.000 KM.
Danas je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović sa načelnikom Općine Banovići potpisao Ugovor o prijenosu sredstava za ove namjene. 
Kako je rečeno, od ukupno tri faze ovog projekta, dvije faze se odnose na zacjevljenje korita rijeke Litve, čime se stvaraju uslovi za gradnju objekata u okviru pijace.
„Za nas to znači mnogo obzirom da trenutni pijačni prostor u Banovićima nije funkcionalan, ne ispunjava osnovne tehničke uslove u skladu sa Zakonom o trgovini. Ovo je generacijski projekat koji će koštati oko četiri miliona KM kad se završi”, načelnik Općine Banovići navodi Bego Gutić.
Obje dosadašnje faze projekta izgradnje pijace naišle su na sluh i razumijevanje Kantonalne vlade. 

Ugovor pijaca Banovici 29 09 2023
„250 hiljada KM je preneseno iz prošle godine i iz ove godine, iz vodnih naknada smo osigurali dodatnih 400 hiljada KM, što čini ukupno 650.000 KM podrške za ovaj projekat. Značaj ovog projekta je u tome što regulišemo jedan vodotok. Imajući u vidu da situacije izlijevanja rijeka iz svojih korita nisu više rijetkost, sanacije i uređenja vodotoka su u fokusu našeg rada. Ovaj projekat će osigurati vodotok i samim tim doprinijeti sigurnosti građana”, istaknuo je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović.
Uporedo sa ovim projektom Općina radi i na drugim aktivnostima kako bi građani dobili modernu pijacu.
„Ovih dana smo pokrenuli i eksproprijaciju bespravno izgrađenih objekata na tom prostoru, tako da očekujemo sljedeće godine nastavak i intenziviranje radova. Nakon što zacijevimo korito rijeke Litve, slijedi nam asfaltiranje površine i prostora, izgradnja potrebnih sadržaja koji su sastavni dio pijace u skladu sa Zakonom o trgovini”, kaže načelnik Gutić.
Današnjem činu potpisivanja ugovora prisustvovala je i ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević.