Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Uručeno 20 nagrada za životno djelo povodom Svjetskog dana učitelja

05.10.2023

Povodom Svjetskog dana učitelja danas je uručeno 20 nagrada za životno djelo na svečanoj akademiji koju su organizovali Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlansko kantona, Pedagoški zavod TK, Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK. “Nastavnici kakve trebamo, za obrazovanje koje želimo” slogan je ovogodišnje svečanosti a nagrade za životno djelo dobili su nastavnici i učitelji čiji je doprinos za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja nemjerljiv.

Čestitavši svim prosvjetnim radnicima svjetski dan učitelja ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović je istaknuo da je to časno zanimanje. „Jedno zanimanje koje u savremenom, globaliziranom svijetu ima puno izazova. U vremenu kada našim životima dominiraju društvene mreže nije jednostavno biti prosvjetni radnik. U tom kontekstu želim kazati da je nužno partnerstvo između roditelja, prosvjetnih radnika i obrazovnih vlasti. Kao obrazovne vlasti kontinuirano radimo na poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih radnika. U cilju poboljšanja statusa prosvjetnih radnika, prema riječima ministra Omerovića, doneseni su novi pedagoški standardi, nakon 20 godina čas odjeljenjske zajednice uključen u nastavnu normu, povećane plate, tehnološki višak sveden na minimum a ove godine bilo je više pozicija na konkursu na neodređeno.

Da Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo zaista rade na poboljšanju položaja prosvjetnih radnika mišljenja je i predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja Sumedin Kulović. „Moram reći da smo mi u TK u posljednje dvije godine postigli značajne iskorake, prije svega što se tiče materijalnih primanja ali i uslova rada. Također, mi smo svjesni da Kanton ne može sâm da uradi sve i jedna od naših glavnih aktivnosti će biti da idemo prema Federaciji. Da probamo da ako FBIH ne može u punom kapacitetu finansirati obrazovanje da barem jednim dijelom učestvuje u njemu“, mišljenja je Kulović.

Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča izrazio je zadovoljstvo zbog prigode na kojoj nastavnici mogu osjetiti da su cijenjeni dio društva te prokomentarisao nove planove i programe koji se očekuju. „U skladu sa vremenom i potrebama tržišta rada mi smo prinuđeni da mijenjamo nastavne programe i evo mi smo to pokrenuli u zadnjih 4-5 godina. Dosta toga, naravno, ovisi o kreativnosti nastavnika na koji način prezentirati nastavne planove i programe. Tako da je nama cilj da obučimo naše nastavnike da što spremnije dočekaju te nove programe“, kazao je direktor Čiča.

U okviru današnje svečanosti upriličeno i otvaranje izložbe JU Muzej istočna Bosna Tuzla pod nazivom “Znanjem u odbrani domovine Bosne i Hercegovine” autora Nermina Ibrića. Riječ je o izložbi o organizovanju nastave 1993. godine, na području Sapne i slobodne teritorije općine Zvornik a prisutnima se obratio i nastavnik Jusuf Gušić, najzaslužniji pojedinac za organizovanje obrazovanja u Sapni 1993. godine.

IMG 20231005 134316 scaled

Dan ucitelja2

Dan ucitelja21

Dan ucitelja22