Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Uprava policije MUP TK-a – Održan prošireni kolegij direktora Uprave policije

31.10.2023

Dana 31.10.2023.godine u prostorijama MUP TK-a u Tuzli, održan je radni sastanak proširenog kolegija direktora Uprave policije MUP TK-a Dževada Kormana sa načelnicima Sektora kriminalističke policije, Sektora uniformisane policije, Jedinice za profesionalne standarde i policijskih uprava.

Na sastanku je, u skladu s utvrđenim dnevnim redom, razmatrana analiza stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – septembar 2023.godine, kao i  analiza aktuelnog stanja sigurnosti  na području nadležnosti Uprave policije MUP TK-a, koje je nakon prezentiranih podataka i razmatranja statističkih pokazatelja ocijenjeno zadovoljavajućim po svim segmentima sigurnosti, uz nepobitnu činjenicu da je u navedenom periodu na području Lukavca i Gradačca došlo do počinjenja najtežih oblika krivičnih djela koja su opradavno dovela do osjećaja nesigurnosti među građanima.

Analizom statističkih pokazatelja stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – septembar 2023.godine primjetno je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela (među kojima smanjenje: krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, broja krivičnih djela počinjenih od strane maloljetnika, otuđenih motornih vozila i dr). Kada se posmatra stanje u oblasti javnog reda i mira primjetno je smanjenje ukupnog broja počinjenih prekršaja u odnosu na isti period prošle godine. Stanje u saobraćaju karakteriše blagi porast broja saobraćajnih nezgoda i povrijeđenih lica.

Nakon izvršene analize i razmatranja aktuelnih pitanja i prioriteta, usaglašeni su zaključci i buduće aktivnosti Uprave policije MUP TK-a, koje imaju za cilj očuvanje i unapređenje stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona.