Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Uprava policije MUP TK-a – izvršeno pretresanje na više lokacija TK-a

25.08.2023

Policijski službenici nadležnih policijskih Uprava i Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a su u okviru svojih redovnih poslova i zadataka na sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela i izvršilaca krivičnih djela i prekršaja, naročito iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i nelegalnog posjedovanja oružja i municije, tokom 24.08. i 25.08.2023.godine, postupajući po naredbama nadležnih sudova a pod nadzorom postupajućih Tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona izvršili pretresanje više stambenih i drugih objekata, vozila i lica s područja Tuzlanskog kantona (Tuzla, Gradačac, Srebrenik, Kladanj, Živinice , Kalesija (Sapna) i Banovići).

Tom prilikom, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela:

izvršenim pretresanjem kuće, vozila i lica E.H. (1987) iz Gradačca pronađeno je i privremeno oduzeto 10 komada pištoljske municije kalibra 7,65mm dok su izvršenim pretresanjem kuće, pomoćnih objekata i vozila lica R.B  (1989) iz Kladnja, pronađeni i privremeno oduzeti pištolj marke “CZ” sa pripadajući okvirom i 7 komada municije kalibra 7,65 mm, pištolj marke “Zoraki” sa pripadajućim okvirom i 4 komada municije, sedam patrona municije kalibra 12 mm – sačme za pušku “sačmaricu”, jedan komad municije za automatsku pušku, kutija municije “Raiser” u kojoj je zatečeno 25 komada municije za gasni pištolj, staklena posuda sa zelenim poklopcem u kojoj se nalazi bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu, pvc vrećica u kojoj je upakovana bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu, pvc folija sa tragovima bijele praškaste materije,dva mobilna telefona. Pretresanjem vozila H.B (1978) iz Kladnja pronađen je i privremeno oduzet jedan mobilni telefon, kao i kod lica M.B. (1980) i Ć.O. (1992) iz Kladnja. Takođe je izvršenim  pretresanjem porodične kuće, vozila i lica A. U. (1998) iz Živinica pronađeno i privremeno oduzeto oko 50 grama zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu kao i 1 ručna bomba tzv. Kaškara, digitalna vaga za precizno mjerenje, 14 komada municije kalibra 8X57 mm i 1 mobilni telefon. Pretresanjem porodične kuće i dvorišta kuće koju koristi H.M. (1995) iz Tuzle pronađeno je i privremeno oduzeto: 1 metalni tanjir sa sadržajem – bijela materija koja asocira na opojnu drogu,  bankovna kartica  i komad papira sa tragovima bijele materije koji asociraju na opojnu drogu, pvc folija u kojoj je upakovana bijela materija koja asocira na opojnu drogu, dvije pvc kesice sa bijelom materijom koja asocira na opojnu drogu. Pretresanjem porodične kuće korisnika N.H. (1987) iz Tuzle pronađena je precizna vaga za mjerenje i tablet sa vidljivim tragovima bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu.  Izvršenim pretresanjem porodične kuće korisnika M.S. (1983) iz Gradačca, pronađen je i privremeno oduzet 1 pištolj marke CZ 7,62 mm sa pripadajućim okvirom i 9 komada municije kalibra 7.62 mm, dok je izvršenim pretresanjem porodične kuće korisnika N.H. (1970) iz Sapne, Kalesija, pronađen i privremeno oduzet 1 pištolj, marke Češka zbrojevka sa pripadajućim okvirom i 20 komada municije.

Rad na dokumentovanju krivičnih djela  u navedenim slučajevima biće nastavljen pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.