Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Sutra konkursi za prijem zaposlenika u školama

24.07.2023

Konkursi za prijem nastavnika i stručnih saradnika i drugih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona bit će objavljeni u utorak, 25. jula 2023. godine. Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona konkurse će raspisati u “Večernjem listu”.

„Zbog zaključenog okvirnog sporazuma sa kantonalnim organima uprave, dužni smo konkurse objaviti u “Večernjem listu”. Kako bi konkurse učinili dostupnim javnosti konkurse ćemo objaviti i na web stranici Ministarstva, a biće dostupne i na aplikaciji”, kazao je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović. Ministar Omerović je naglasio da će se ove godine veći dio pozicija raspisati na neodređeno vrijeme, što je značajni iskorak u odnosu na prethodne godine.

Iz resornog ministarstva najavljene su i određene novine kada je u pitanju način prijavljivanja za prijem nastavnika i stručnih saradnika u školama. Pored uobičajenog načina prijavljivanja i slanja dokumenata, kandidati koji žele aplicirati na jednu od brojnih pozicija, moći će to uraditi i online, putem namjenske aplikacije.

Aplikacija će omogućiti ne samo prijavljivanje na konkursne pozicije, nego će škole i školske komisije putem aplikacije bodovati kandidate i objavljivati rang liste. Rang liste kandidata će biti dostupne na dan naznačen u tekstu konkursa na ulazu u školske objekte i putem aplikacije, a dosadašnja praksa objave svih listi na stranici Ministarstva će izostati, zbog zabrane nadležne agencije za zaštitu ličnih podataka. Način bodovanja kandidata ostao je nepromijenjen, naveli su iz resornog ministarstva.