Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Sredstva za regulaciju lokalnog vodotoka u Brijesnici Velikoj

30.11.2023

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović potpisao je danas Ugovor o prijenosu sredstava sa načelnikom Općine Doboj Istok Kemalom Bratićem. Riječ je o ugovoru o sufinansiranju radova na projektu „Regulacija potok Rijeke na dionici nizvodno od magistralnog puta MZ Brijesnica Velika općina Doboj Istok“ po Programu ulaganja sredstava vodnih naknada u oblasti vodoprivrede u 2023. godini.

Programom raspodjele sredstava iz vodnih naknada za 2023. godinu predviđena je regulacija i vodotoka  kazao je ministar Ahmetović napomenuvši da je ovdje riječ o regulaciji lokalne rijeke u naselju Brijesnica Velika u iznosu od 400.000 KM. „Ova sredstva će se iskoristiti kao osiguranje vodotoka kako u narednom periodu ne bi došlo do izlijevanja navedene rijeke a samim tim dovodimo u veći stepen sigurnosti stanovnike tog područja kao i puteve koji egzistiraju kraj tih vodotoka“, pojasnio je ministar Ahmetović.

Kao i prethodnih godina Općina Doboj Istok je aplicirala projektom na javni poziv resornog ministarstva nakon čega su sredstva i odobrena.

Zahvalivši Ministarstvu i Vladi TK koji vide značaj i prepoznaju vrijednost projekata kojima Općina Doboj Istok nastoji popraviti kvalitet života u ovom dijelu TK, načelnik Bratić je istaknuo da je Općina Doboj Istok u prethodnom periodu imala problema sa plavljenjem odn. sa poplavama.  

„Ovo je jedan od projekata koji radimo iz preventive, znači da bi popravili uslove za prikupljanje kako površinskih tako i otpadnih voda da ne bi ugrozili imovinu naših ljudi i same živote.  Naravno druga svrha je da ne bi ugrozili poljoprivredno zemljište koje se nalazi i sa jedne i sa druge strane u regulaciji ovog lokalnog vodotoka“, kazao je načelnik Bratić.

MPSV 30.11.2023 (2)

MPSV 30.11.2023 (1)