Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Predstavljena četiri pravilnika o kućnom redu i saradnji roditelja sa školom

27.09.2023

Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada Tuzlanskog kantona danas su predstavili četiri pravilnika o kućnom redu i saradnji roditelja učenika sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprečavanja neprihvatljivog ponašanja učenika u osnovnim i srednjim školama. Ovi dokumenti su realizacija mjera koje je predložila interresorna Radna grupe za analiziranje stanja i pripremu dokumenata i akata s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama na području Tuzlanskog kantona i obavezi informiranja Vlade Tuzlanskog kantona o poduzetim mjerama.

„Današnjim propisima na drugačiji način definišemo Kućni red u školama, odnosno obaveze učenika i principe ponašanja, ali i saradnju roditelja i škola, a sa ciljem prevazilaženja neprihvatljivih ponašanja. Tu su jasno propisana prava, ali i obaveze učenika, roditelja, i škola, te su propisane i kazne za roditelje koji ne budu sarađivali sa školama u cilju prvencije i prevazilaženja neprihvatljivog ponašanja“, kazao je ministar Ahmed Omerović.

Od nesretnog događaja u OŠ „Lukavac Grad“ Lukavac, Vlada Tuzlanskog kantona je poduzela niz aktivnosti kako bi se stvorilo sigurnije okruženje u školskim objektima u Tuzlanskom kantonu. Interresorna javna grupa je napravila sistemsku analizu sa više predloženih mjera, a kao rezultat toga promijenjeni su pedagoški standardi kako bi se snažnije motivisalo razredne stariješine da dodatnu pažnju posvete svojim učenicima. Donesena je i Uredba o tehničkoj i fizičkoj zaštiti u školama, te je, s ciljem prepoznavanja neprihvatljivog ponašanja u školama, organizirano i stručno usavršavanje za nastavnike. Donesene su neophodne izmjene zakonskih propisa o osnovnom i srednjem obrazovanju, a iz čega su proizašli i danas promovisani dokumenti. Ono što u narednom periodu slijedi jeste i promjena pravilnika o disciplinskoj odgovornosti.

„Sve ono što se dešavalo ukazalo je na slabosti sistema. Iz tog razloga odlučni smo da provedemo sve ove mjere koje nam je struka odredila. Ovi pravilnici su, uz uvođenje tehničke i fizičke zaštite u školama, samo prvi korak i uslijedit će još nekoliko mjera i aktivnosti iz drugih, resorno nadležnih ministarstava. Ono što je sigurno i definitivno, odlučno smo zauzeli stav i poduzet ćemo sve ono što je u našoj nadležnosti da sistemski rješavamo uočeni problem. Ali pozivam i roditelje i društvo u cjelini da se uključe u rješavanje problema. Na kraju ne možemo mi ući u glavu svakog pojedinca i predvidjeti šta on može da uradi. Ali možemo, kao sistem, naći način da funkcionišemo kao sistem i to društvo od nas očekuje“, kazao je premijer Halilagić te izrazio razočarenje uočenom pojavom stvaranja elitističkih razreda, iluzije manje ili više vrijednih roditelja i njihove djece. Zbog svega ovoga pokušavamo prilagoditi propise, naći balans u odnosima između autoriteta učenika, nastavnika i roditelja i do kraja će to biti naše opredjeljenje“, zaključio je premijer Halilagić.