Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

POZIV ZA MEDIJE Održavanje 5. Kviza znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture

26.10.2023

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja organizuje 5. Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture 30.10.2023. godine sa početkom u 09:30 sati u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla (BKC Tuzla).

Na Kvizu znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture će učestvovati ukupno 9 timova iz 5 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju).

Prije samog održavanja Kviza znanja predstavnici nevladinog sektora, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva obrazovanja i nauke će održati prezentacije koje se odnose na sigurnost saobraćaja i aktivizma mladih u oblasti sigurnosti u saobraćaju. Također, će svoju životnu priču da ispriča predstavnik udruženja „STEP“ kao osoba koja je preživljela tešku saobraćajnu nezgodu.

Navedena manifestacija treba da okupi oko 100 učenika koji će imati priliku da nešto više nauče o sigurnosti u saobraćaju, te posljedicama ne poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

Svjedoci smo sve većeg broja saobraćajnih nezgoda koje se događaju na putevima na području Bosne i Hercegovine, pa tako i na području Tuzlanskog kantona. U navedenim saobraćajnim nezgodama u određenim slučajevima, ne tako rijetko, kao pješaci ili putnici u vozilima znaju se naći mladi i djeca. Posljedice u takvim nezgodama mogu biti fatalne po tu kategiriju učesnika u saobraćaju. Kako bi se uticalo na smanjenje tih posljedica, a na mladima zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje, ovim projektom želimo podići njihov nivo znanja o sigurnosti saobraćaja, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama ne poštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

Kroz edukaciju mladih, postiće se kod istih razvijenje svijesti o načinu njihovog ponašanja u saobraćaju, a sve u cilju da takvim ponašanjem kao učesnici u saobraćaju spriječe nastanak saobraćajne nezgode ili ukoliko do iste dođe da posljedice budu što manje.

Molimo da medijski propratite događaj i o tome izvijestite javnost.