Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Otvoren sportski poligon i dvorište u Osnovnoj školi „Banovići Selo“

12.10.2023

Svečanosti održanoj povodom uređenja dvorišta i sportskog poligona u JU Osnovna škola „Banovići Selo“ u Banovićima prisustvovali su danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, ministrica pravosuđa i uprave TK Senada Dizdarević i načelnik Općine Banovići Bego Gutić. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 160 hiljada KM, od čega je 100 hiljada Vlada TK izdvojila iz kapitalnih ulaganja a ostalo su bila ulaganja Opštine Banovići.

Budući da je pristup školi u lošim vremenskim uslovima bio izuzetno otežan, kazao je ovom prilikom ministar Omerović, Vlada TK je izašla u susret zahtjevima ove osnovne škole.

„Ova investicija će olakšati izvođenje nastave a mi ćemo nastaviti ne samo kroz program kapitalnih izdataka nego i saradnju sa domaćim i međunarodnim organizacijama da investiramo u školske objekte. U značajnoj mjeri smo to uradili prošle godine. To je bila godina sa najvećim programom kapitalnih ulaganja. Ova godina je blizu prošle kada očekujemo da ćemo nastaviti ovim intenzitetom da ulažemo i stvaramo bolje uslove za rad u našim školskim ustanovama“, rekao je ministar Omerović.

Prema mišljenju direktora škole Edisa Hasića i učenici i nastavnici su se gotovo dvije godine mučili prilikom ulaska u školu ali i održavanja higijene. „Mi ćemo od današnjeg dana dobiti jedan human način izvođenja nastave. Ono što su naši učenici i nastavnici proživjeli 20 mjeseci bilo je jako loše. Skakutali smo do naše škole, snalazili se ovako i onako. Naši radnici na održavanju čistoće imali su velikih problema da održe minimum higijene u prostorijama.“

 „Danas evo prisustvujemo stavljanju u funkciju novoasfaltiranog školskog dvorišta, pristupnih staza i školskog poligona. Ovo je jedan od meni najljepših i najdražih objekata s obzirom da je ovo projekat koji se tiče onih najmlađih a to su naši učenici, naša djeca. Mogu da se zahvalim u ime građana Banovići Sela, u ime roditelja, učenika i zaposlenika škole Vladi TK i resornom ministru na razumijevanju jer  je ovo u okviru kapitalnih jedno od najznačajnijih ulaganja kad je u pitanju općina Banovići“, kazao je ovom prilikom načelnik Gutić naglasivši da je plan da u nastavku sljedeće godine počne izgradnja fiskulturne sale.