Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Ministar Omerović primio najbolje učenike u prošloj školskoj godini

18.10.2023

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović razgovarao je danas sa sedam najboljih učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim i takmičenjima u Bosni i Hercegovini.

„Pored podrške u materijalnom smislu važna i simbolička. Da primimo i razgovaramo sa učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u toku prošle školske godine. Da im damo na važnosti i da pokažemo da se njihov trud isplati“ kazao je ovom prilikom ministar Omerović napominjući da će Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada TK pratiti njihove rezultate i podržavati ih u daljim aktivnostima.

Takav je slučaj i sa učenikom 3. razreda Richmond Park International School Muhamedom Numanovićem. Numanović je jedan od talenata, iza kojeg stoji mnogo truda i priprema a koji je na dvije olimpijade međunardnog karaktera osvojio bronzane medalje. „Ove godine nakon državnog takmičenja iz fizike sam se plasirao na evropsku olimpijadu u Hanoveru u junu i međunarodnu olimpijadu iz fizike u Japanu“, kaže budući fizičar Numanović ponosan jer njegova škola već nekoliko godina ima kontinuirani uspjeh na takmičenjima.

Od izuzetne je važnosti da se favorizuje obrazovanje, kazao je v.d. direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović. „Vrlo je važno da u ovoj razvojnoj dobi kod učenika osnovne i srednje škole ostavimo taj element motivacije neprikosnovenog prisustva ovom prostoru, ovom vremenu i njihovom bezuvjetnom odgovoru na pitanje da li ovdje nastaviti dalje ili ne. U tom smislu je vrlo važna jaka institucionalna podrška svih nivoa vlasti“, mišljenja je prvi čovjek Pedagoškog zavoda TK.

Većina danas predstavljenih uspješnih učenika posvećeni su izučavanju matematike i fizike a kako kaže učenik 9. razreda iz OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ iz Gradačca Mehmedalija Šibonjić: „Meni je ljepota u tome što je sve po pravilima, zna se uvijek šta se treba raditi.“ U ovoj oblasti, kao profesorica ili programer vidi se i Emina Mujanović koja je nagrade osvajala kao učenica OŠ „Kalesija“. Upisala je prvi razred Elektrotehničke škole u Tuzli jer joj matematika i fizika kao predmeti „najbolje idu“.

Ponos i zadovoljstvo prisutni na današnjem prijemu bit će motivacija za još bolje rezultate, rečeno je ovom prilikom, uz napomenu da će resorno ministarstvo nastaviti finansijski podržati sve ostale učenike koji učestvuju na sistemskim takmičenjima.