Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Ministar Omerović otvorio Male olimpijske igre

09.05.2024

U organizaciji Školskog sportskog saveza TK i Sportskog saveza TK, danas su na Gradskom stadionu Tušanj u Tuzli održane Male olimpijske igre. Preko 200 učenica i učenika iz osnovnih i srednjih škola se takmičilo u atletskim disciplinama (trčanje, skog udalj i bacanje kugle).

Značajan doprinos i podršku u organizaciji takmičenja dali su resorna ministarstva za obrazovanje i sport i mlade TK.  Takmičenje je svečano otvorio ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović, naglasivši da će u narednom periodu fokus biti usmjeren na stvaranju  boljih uslova rada nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja i sportskih sekcija, te promovisanju sporta i zdravih stilova života.

„Ovo je druga godina otkako Školski sportski savez organizuje ova takmičenja. Mi ove godine organizujemo Male olimpijske igre i veoma smo zadovoljni odzivom i brojem škola koje učestvuju na takmičenjima. Na odbojci je sudjelovalo 50 ekipa sa 652 učenika koje smo uspješno organizirali  na četiri lokacije. U košarci se takmičilo 43 ekipe sa 422 učenika, nogometu 384 učenika i rukometu 12 ekipa sa 130 takmičara. Ako se uzme i današnji broj takmičara u atletici, na kantonalnim školskim sportskim takmičenjima učešća je uzelo preko 1700 učenika. Ako se spustimo na općinska/gradska i školska takmičenja,  preko 4000 učenika uzelo je učešća na sportskim takmičenjima“ – kazao je Sanel Zaketović, predsjednik Škoslkog sportskog saveta TK.

Podršku u organizaciji Malih olimpijskih igara pružio je Atletski klub Sloboda-Tehnograd Tuzla.