Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

MINISTAR GAZDIĆ UPRILIČIO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA ŠKOLSKOG SPORTSKOG SAVEZA TK I SPECIJALNE OLIMPIJADE BIH

07.03.2024

Danas je u Ministar za kulturu sport i mlade TK  Damir Gazdić upriličio sastanak sa predstavnicima Školskog sportskog saveza TK  i Specijalne olimpijade BiH. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za  kulturu sport i mlade Amela Mehmedović,  šef odsjeka za sport Ermin Jusufović,  predsjednik ŠSSTK  Sanel Zaketović, član rukovodstva ŠSSTK Admir Terzić te izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić Selimović.

Ministar Gazdić je izrazio zadovoljstvo što ima priliku ugostiti osobe koje su zadužene za razvoj školskog i inkluzivnog sporta te je napomenuo da je ovo drugi sastanak vezan za zajedničku implementaciju inkluzivnog sporta u osnovnim i  srednjim školama na području Tuzlanskog kantona, gdje se inkluzija već dugi niz godina sprovodi u praksi. Također Ministar je naglasio da je posebno ponosan na činjenicu da je u 2023.godini u punom kapacitetu zaživio i Školski sportski savez Tuzlanskog kantona, te se uspješno stavio na raspolaganje prilikom realizacije Malih olimpijskih igara Tuzlanskog kantona.

Predstavnici Školskog Sportskog Saveza Tuzlanskog kantona su izrazili zahvalnost Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci te izrazili spremnost da svi zajedno ulože dodatne napore kako bi školski i inkluzivni sport zaživio u punom kapacitetu sa mnogo većim brojem učesnika.  Izvršna direktorica Specijalne olimpijade Kada Delić je kazala da će program Specijalne olimpijade dodatno doprinijeti  unapredjenju inkluzivnog sporta u školama, transformišući individualnu svijest o socijalnoj inkluziji, kao i stavove i ponašanja prema osobama s invaliditetom.

Želja svih današnjih sagovornika je da se saradnja ostvari i kroz zajednički Sporazum kojim će sve strane promovisati intezivnu saradnju u oblasti  inkluzivnog sporta. Detaljna saradnja bi trebala u narednom periodu biti dogovorena od strane Sporazumnih strana.