Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Jačanje turističke infrastrukture na području TK

29.08.2023

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK potpisalo je danas ugovore sa 9 aplikanata čiji su projekti odobreni po javnom pozivu za bespovratna sredstva u oblasti turizma. Riječ je o raspodjeli sredstava za sufinansiranje razvoja i unaprjeđenje privatne turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona.

Prema riječima ministra Denisa Bećirovića ovo je jedna u nizu mjera koje Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na čelu sa Vladom TK provodi u oblasti turizma. „Danas potpisujemo ugovore za profitne organizacije i preduzeća koja se bave turizmom na području TK. Tu je 9 poslovnih subjekata za koje je izdvojeno 300.000 KM  i očekujemo povrat kroz pojačanje turističke aktivnosti na području TK“, kazao je ministar Bećirović.

Komisija Ministarstva za odabir projekata analizirala je i procjenila pristigle projekte po javnom pozivu te od ukupno zaprimljenih 11 prijava predložila 9 projekata.

Jedan od njih je projekat kompanije EDO-SLAD d.o.o. iz Gračanice u čijem je sastavu i Hotel „Etna“.

„Dobili smo 30.000 KM dok će naše ulaganje biti oko 200.000 KM. Ova sredstva ćemo uložiti u proširenje kapaciteta kao što je spa, dodatna konferencijska sala, elektronska biblioteka“ kazala je predstavnica Belkisa Alihodžić Dirkson zahvalivši Vladi TK i Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja na pomoći u proširenju sadržaja za koji postoji interes u ovom kraju.

Ugostiteljstvom i rekreativnim jahanjem već se tri godine bavi i „Ranch“ u Mionici na području Gradačca. Ovo je izletište i prošle godine učestvovalo na javnom pozivu i sredstvima koja su dobili, prema riječima Zijada Mešanovića, povećali su broj gostiju.

„Sa ovim ulaganjem nadamo se da ćemo preći u profit a očekujemo još projekata da bi mogli napraviti prenoćište za boravak turista u dužem periodu“ kazao je ovom prilikom Mešanović.

Projekti za koje je ove godine resorno ministarstvo izdvojilo sredstva odnose se na izgradnje ljetnih bašta, šadrvana, dječijeg parka i igraonice, proširenje hotelskih kapaciteta te adrenalinski park. Prema riječima ministra Bećirovića, novac koji je utrošen na turističku infrastrukturu, kako novu tako i proširenje postojećih sadržaja, pomoći će jačanju turističke djelatnosti na području TK.

IMG 2030