Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Izazovi i prilike za mlade žene u okviru STEM znanja

01.11.2023

Pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona danas je održana manifestacija “Girls’Day" 2023. Riječ je o uspješnoj saradnji Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja DKR Njemačkog centra za robotiku, BH Futures Fondacije, Grada Tuzla i USAID Diaspora Invest, koja se već šestu godinu održava u Tuzli i okuplja sve veći broj zainteresovanih.

„Drago mi je danas imamo posebno veliki broj djevojaka, djevojčica i žena koje će imati priliku da se na jedan nesvakidašnji način upoznaju i sa prilikama ali i sa izazovima koje karijera u oblasti tehnologije i inženjerstva donosi“, kazala je ovom prilikom pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK Erna Kusturica naglasivši da vjeruje „da će nakon inspirativnih priča mnogi otići sa željom i motivacijom da svoju karijeru započnu u tim oblastima“.

Cilj događaja je podstaknuti interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere, inspirirajući ih da istraže mogućnosti u oblastima automatizacije, robotike i nauke.

„Iz godine u godinu imamo sve veći broj prijava djevojaka. Zato što se ta priča širi i raste. Sve veći je interes djevojaka da se okrenu ovom STEM svijetu“ kazala je projektni menadžer u Centru za robotiku Tuzla Zlatka Grgić.

Među učesnicama koje su uspjele u STEM svijetu je i specijalistica za digitalni marketing u kompaniji ZenDev Valerija Ereš koja je naglasila da se raduje što u Tuzli može pokušati inspirirati mlade djevojke i pokazati im svijet tehnologije te im dati vjetar u leđa da upišu taj fakultet.

Partneri u organizaciji su BH Future Foundation čija predstavnica je Asja Hadžić.

„Došla sam da predstavimo srednjoškolcima kao i studentima koji dođu na  ovaj događaj sve naše prilike i šta mogu ostvariti u našoj fondaciji. Uloga BH Future Foundation je da proširi vidike i upozna studente i srednjoškolce ovog grada i okolice šta sve mogu ostvariti i koje sve prilike mogu imati ako budu radili na sebi i vjerovali u sebe.“

Gošće koje su na današnjem događaju prezentovale tajne STEM područja bile su Sara Vanovac koja trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology, Ida Fazlić sa doktorskog studija nauke o baštini na Univerzitetu u Amsterdamu, Valerija Ereš iz kompanije ZenDev, te Azra Aljić iz  HTEC-a.

IMG 2231 MPIMG 2230 MPIMG 2228 MPIMG 2224 MP