Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Internacionalizacija Univerziteta u Tuzli strateški cilj i vizija Vlade TK

02.10.2023

U Tuzli je danas otvorena počela međunarodna konferencija Asocijacije balkanskih univerziteta pod nazivom „Akademska saradnja, izazovi i buduće perspektive na balkanu“. Generalni pokrovitelj ovog, za Tuzlu, Tuzlanski kanton ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu izuzetno značajnog događaja je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem.
U svom uvodnom obraćanju na današnjoj svečanosti otvorenja Konferencije premijer je, uz riječi dobrodošlice gostima, kazao da je Tuzlanskom kantonu ukazana velika čast, te da je jedinstvena prilika za Tuzlu i Tuzlanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu biti domaćin jednog ovako značajnog događaja.

„Bit će ovo prilika, i drago mi je da je tu priliku naš Univerzitet i prepoznao, da se govori o potencijalima i izazovima internacionalizacije na balkanskim univerzitetima. Upravo je internacionalizacija Univerziteta u Tuzli, njegov strateški cilj, te vizija i opredjeljenje Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona kao njegovih osnivača. Na prvom mjestu to znači umrežavanje, stvaranje intenzivnijih veza i stalnog komunikacijskog procesa između univerziteta na području Balkana. To podrazumijeva stvaranje jednog pozitivnog okruženja za razvoj nastavnog i saradničkog kadra s jedne strane, jačanja naučnoistraživačkog rada s druge strane i treće, ali možda i najvažnije, za razmjenu studenata. To će upravo njima, radi kojih univerziteti i fakulteti i postoje, pružiti uslove za kvalitetnije studiranje. Očekujemo da nama, kao osnivačima, ove panel diskusije ponude zaključke i bit ću slobodan reći nove zadatke u smislu pravne regulative i stvaranja pretpostavki da studentima u najskorije vrijeme ponudimo nove studijske programe i programe na stranim jezicima, prije svih engleskom“, kazao je u svom obraćanju premijer Halilagić.

Ovogodišnjoj konferenciji prisustvuju rukovodstva više od 20 balkanskih univerziteta, a u posredstvom videolinka konferenciju prate i članovi ostalih, od ukupno 87 univerziteta članova Asocijacije. U okvirima Konferencije, na četiri panel diskusije govorit će predstavnici brojnih univerziteta članova Asocijacije i predstavnici Univerziteta u Tuzli, a teme su: Internacionalizacija na balkanskim univerzitetima: Potencijali i izazovi, Uloga univerzitetske mreže u evropskim integracijama Balkana, Mladi i njihovo učešće na Balkanu i Migracije na Balkanu: Izazovi i buduće perspektive.
Imajući u vidu da će se na Konferenciji govoriti i o mladima, te migracijskim procesima s kojima se susreću sve zemlje regiona premijer Halilagić se osvrnuo i na tu temu, te izrazio očekivanja Vlade u tom smislu.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK u svojstvu paneliste na temu “Internacionalizacija na balkanskim univerzitetima” dao je značajan doprinos dvodnevne konferencije.