Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Edukacija u oblasti hraniteljstva

09.11.2023

U cilju jačanja kapaciteta profesionalaca i hranitelja da pruže podršku i odgovore potrebama djece bez pratnje i tražioca azila a kroz provedbu programa spcijalizirane edukacije danas je održan okrugli sto. Stručni skup je organizovalo Udruženje za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu / udomiteljstvu u FBiH u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona uz podršku UNICEF-a Bosne i Hercegovine.

Ovom je prilikom zaključeno da je potrebno nastaviti multisektorsku saradnju na kreiranju zakonskih i drugih uslova kako bi svako dijete bez roditeljskog staranja odrastalo u porodici, uključujući i djecu bez pratnje i djecu izbjeglice i migrante.

Događaj koji je u Tuzli okupio 33 stručnjaka iz ove oblasti dio je projekta jačanja kapaciteta profesionalaca i hranitelja da pruže podršku i odgovore potrebama djeci bez pratnje i tražioca azila a kroz provedbu programa specijalizirane edukacije.

         Projekat se implementira na području pet kantona: USK, TK, SBK, HNK i KS. U septembru 2023. godine realizirana je specijalizirana edukacija profesionalaca iz centara za socijalni rad kao i 30 hranitelja sa područja Tuzlanskog kantona.

Okrugli sto hraniteljstvo MRSPP 1Okrugli sto hraniteljstvo MRSPP 2