Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Dogovor o jačanju segmenata socijalnog rada u Doboj Istoku

27.09.2023

Doboj Istok 01 27 09 2023

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić posjetio je danas Općinu Doboj Istok gdje je na radnom sastanku razgovarao sa načelnikom Kemalom Bratićem o radu Centra za socijalni rad. Prioritet u radu resornog ministarstva, rečeno je ovom prilikom, je jačanje svih centara za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona. Na području TK 13 je takvih ustanova u sistemu socijalne zaštite  a njihova je uloga pružanje materijalne i stručne pomoći i podrške, zaštita pojedinaca i porodica koje žive u nepovoljnim prilikama. 
„Ono što mi je jako bitno za funkcionisanje centara za socijalni rad je saradnja sa lokalnom zajednicom, načelnikom i općinskim vijećem budući da su oni osnivači centara i ono što nam je važno da se poboljša položaj centara za socijalni rad po pitanju kapaciteta i stručnih poslovnika. Mi smo već danas u prisustvu načelnika Bratića dogovorili taj segment da će već u narednoj godini Centar za socijalni rad, ono što je neophodno kako bi ta usluga bila kvalitetnija i bolje pokrivena, biti u boljem položaju. Koliko gledam po broju stanovnika Doboj Istoka ovdašnji Centar za socijalni rad je jedan od bolje pozicioniranih sa stručnim kapacitetima“, kazao je ovom prilikom ministar Alić.

Doboj Istok 02 27 09 2023
U želji da sagleda sve aspekte socijalne zaštite na ovom području ministar Alić posjetio je nakon toga Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus Duje te potvrdio da je riječ o instituciji koja je veliki oslonac u domenu socijalnog  rada, pogotovo u segmentima u kojima javni sektor nije odgovorio na adekvatan način kada su u pitanju smještajni kapaciteti i specifične usluge.