Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Čestitka povodom dana sestrinstva

08.05.2024

12. maj se obilježava kao Međunarodni dan medicinskih sestara, i ovu priliku koristim da u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje lično ime čestitam praznik svih onih koji čine okosnicu zdravstva. Ovogodišnji Dan medicinskih sestara obilježava se pod sloganom :“Naše medicinske sestre. Naša budućnost. Ekonomska moć skrbi.“


Svjesni smo činjenice da se zdravstvo pa time i sestrinstvo suočava sa finansijskim ograničenjima, te je potrebno raditi na poboljšanju, ali i na finasijskom ulaganju što u velikoj mjeri može pridonijeti kvalitetnijem stanju društva. Sestre su stub svake zdravstvene ustanove, prva linija u poboljšanju kvalitete zdravstvene usluge i svi zajedno trebamo cijeniti i poštovati rad medicinskih sestara.


Treba istaći i da se Međunarodni dan medicinskih sestara, obilježava od 1965. godine, na dan rođenja Florence Nightingale 12. maja, koja je odigrala ključnu ulogu u sestrinstvu 1850. godine tokom Krimskog rata, a njena iskustva dovela su do kampanje za reformu zdravstvene skrbi i njege. 1860. godine otvorila je i prvu Školu sestrinstva sa sjedištem u Londonu.

 

 

 

       MINISTAR

 

Prim. dr Dušanka Bećirović