Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

„Zahvalni smo našim prijateljima iz TIKA-e“

09.05.2024

Tika 03 09 05 2024
Intenziviranje razvojnih projekata u oblasti saobraćaja, nauke, obrazovanja, kulture, ali i drugim područjima razlog su za posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona Turskoj. Delegacija, koju predvodi premijer Kantona Irfan Halilagić, jučer je boravila u radnoj posjeti Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Gotovo da nema stanovnika u Bosni i Hercegovini koji nije čuo za TIKA-u, jer skoro da nema grada u našoj državi u kojem TIKA nije ostavila svoj biljeg i u kojem ih ne prepoznaju po dobru. TIKA u Bosni i Hercegovni djeluje od perioda agresije i do danas je realizirala oko 1.000 projekata u različitim oblastima. Od obrazovanja, zdravstva i kulture, preko poljoprivrede i stočarstva, pa do zaštite historijskih spomenika, a bili su tu i za vrijeme poplava, pomagali su da se podignu oni koji su bili pali, da se izgrade srušene kuće i mostovi, da se ponovo obrade polja... Uzdigli su i neke porušene ili oronule simbole Bosne i Hercegovine, naše kulturno-historijsko nasljeđe. Pomažu ne gledajući u kojem su entitetu, gradu ili općini. Ne dijele ljude, dijele lekcije o dobru.

Tokom jučerašnje posjete premijer Halilagić je istaknuo zahvalnost, te pokazao da cijenimo i poštujemo pruženu ruku prijateljstva. On je u sjedištu TIKA-e u Ankari zahvalio predsjedniku TIKA-e Serkan Kayalaru, kao i turskom narodu na nesebičnoj dugogodišnjoj pomoći. Halilagić se posebno zahvalio na brojnim realiziranim projektima na području Tuzlanskog kantona, ali i činjenici da TIKA nije opredijeljena da samo pomaže, već ulaže i u razvoj Bosne i Hercegovine.

Tika 02 09 05 2024

„Rijetki su pravi prijatelji, oni koji su tu uvijek kada je najpotrebnije, oni koji su nesebični, koji pomažu i koji su na usluzi, ne očekujući ništa zauzvrat. Baš takav prijatelj našeg naroda i Bosne i Hercegovine je Serkan Kayalaru, takvi su Turci i takva je Republika Turska. Zato sam iskoristio ovu priliku, ne da bilo šta tražim, već da se zahvalim, da kažem da mi ne zaboravljamo svoje prijatelje i da ćemo, kad god je to potrebno, biti uz njih, kao što smo bili u periodu kada je narod ovdje pogodio strašan zemljotres. Možda ne možemo mnogo, ali možemo i hoćemo pomoći iz srca i najviše što možemo“, kazao je premijer Halilagić.

Na sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i TIKA-e istaknuta je spremnost da se produbi dosadašnja saradnja i da se u narednom periodu realiziraju zajedničke aktivnosti i projekti u različitim oblastima.

Tika 01 09 05 2024