Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Vlada Tuzlanskog kantona će podržati razvojno – investicijski projekat u Banovićima

08.04.2024

Alma Ras 01 08 04 2024
Pripreme za otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije Alma Ras u Banovićima bile su povod za današnji sastanak premijer Tuzlanskog kantona sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i predstavnicima ove domaće tekstilne kompanije predvođenim direktorom i predsjednikom Uprave  Rasimom Memagićem.

Kako je već ranije najavljeno, plan kompanije Alma Ras je da u ovoj godini investiraju u opremanje novog pogona, u jednoj od industrijskih hala u iz ranijeg perioda u Banovićama, a u kojem će posao dobiti oko 100 osoba.

„Ovaj poslovni poduhvat pokazuje spremnost lokalne vlasti u Banovićima za uvođenje raznovrsnih proizvodnih pogona, te transformaciju iz isključivo rudarskog kraja, u područje u kojem rudarstvo jeste dominantna privredna djelatnost, ali u kojem ima i prostora i znanja za druge privredne grane“, istaknuo je danas načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

Alma Ras je za novi pogon u Banovićima kupila zemljište, pribavljene su sve potrebne dozvole, a Općina Banovići već je pokazala dobru volju i spremnost da pruži ruku partnerstva. Na današnjem sastanku premijer Halilagić i ministar privrede Edin Duraković su izrazili i spremnost Vlade TK da podrži ovaj projekat.

„Ovaj i ovakvi projekti imaju višestruki značaj. S jedne strane radi se o značajnoj investiciji domaćeg investitora koji raste zajedno sa tom investicijom i mi tome želimo pomoći. S druge strane radi se o značajnom doprinosu raznovrsnosti privrede u Banovićima, a sa treće strane ova privredna grana, mislim na tekstilnu industriju, po običaju zapošljava pretežno žensku radnu snagu za razliku od rudarstva koje, s druge strane zapošljava dominantno muškarce. Tu vidimo i određenu kompatibilnost, odnosno popunjavanje praznine koja je u prethodnom periodu postojala. Imajući u vidu sve navedeno, mnogo je razloga zbog kojih će Vlada Tuzlanskog kantona podržati zajedničku viziju načelnika Gutića i gospodina Memagića“, kazao je danas premijer Halilagić.

Alma Ras 02 08 04 2024

„Razlozi što smo odabrali Banoviće su dobra logistička pozicija, Olovo nije daleko, a u saradnji sa načelnikom Gutićem pronašli smo i zadovoljavajući objekat. U narednom periodu slijedi nam uređenje i priprema objekta za proizvodnju, te u ovoj prvoj fazi očekujemo da krajem godine uposlimo stotinjak radnika, sa mogućnosšću kasnijeg proširenja u narednim fazama“, kazao je direktor Memagić dodajući da se na realizaciji ovog projekta radi već dvije godine, što također govori o ozbiljnosti investicije.

Premijer Halilagić i ministar Duraković su, nakon što su im prezentirane potrebe i planovi, goste upoznali sa programima podrške Vlade, te istaknuli da su za sva otvorena pitanja, eventualne nejasnoće ili neke naknadne potrebe vrata Vlade Tuzlanskog kantona uvijek otvorena. 

Uz gospodina Memagića, današnjem sastanku prisustvovao je i direktor općeg sektora u kompaniji Alma Ras Rešad Behlulović.