Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Vlada TK sudionik obilježavanja Dana rudara

21.12.2023

RGGF 05 21 12 2023

U Tuzlanskom kantonu jučer je i danas brojnim aktivnostima obilježen 21. decembar, Dan rudara. Polaganju cvijeća na spomen obilježjima „Husinski rudar“ na Husinu i kod Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, te centralnoj svečanosti kod pogona „Mramor“ u Mramoru, zajedno sa Sindikalnom organizacijom Rudnika uglja „Kreka“, prisustvovala je i delegacija Vlade TK, koju je po ovlaštenju premijera predvodio ministar privrede TK Edin Duraković. 
Ministar Duraković je ovom prilikom istaknuo da upravo rudari čuvaju dignitet i tradiciju ove teške i časne profesije, i da iz poštovanja prema njima Dan rudara u Bosni i Hercegovini svi doživljavaju svojim praznikom. Također, ukazao je i na težak položaj rudara i da uslovi rada nisu na zavidnom nivou, a da je rudarski posao nešto na čemu je baziran elektroenergetski sistem i da upravo ova profesija osigurava energetsku stabilnost i neovisnost Bosne i Hercegovine. „Posebno u Tuzlanskom kantonu toga smo posebno svjesni. Osim crnog zlata, ovdje se crpi i so, a bogati smo i drugim rudama. Rudarstvo je vijekovima najvažnija privredna grana našeg kraja, a prava za koja su se u Husinskoj buni, izborili rudari, obavezuju nas i danas da se komoratima obezbijede bolji uslovi rada. Tek onda možemo od njih očekivati i tražiti bolju produktivnost“, kazao je ministar Duraković.
S druge strane premijer Halilagić danas je prisustvovao i obilježavanju Dana rudara i Dana Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. 

RGGF 02 21 12 2023
Prije same manifestacije premijer je položio cvijeće i odao počast na spomen obilježju studentima RGGF-a koji su poginuli u ratu 1992-’95. godina. Nakon prigodne manifestacije „skok preko kože“ premijer Halilagić je uputio čestitke povodom današnjih praznika i istaknuo da najmodernija oprema i kadrovi koji prate svjetske naučno-istraživačke trendove, stavljaju tuzlanski Rudarsko – geološko – građevinski fakultet na mjesto koje mu  pripada i ukazuju na važnost u vremenima kada treba pokrenuti neke ključne državne projekte. 

RGGF 01 21 12 2023
„Imajući u vidu dosadašnje rezultate Fakulteta i broj naših bivših studenata koji su danas priznati stručnjaci u oblasti rudarstva, ne sumnjam da ćete nam i vi osvjetlati obraz. Rijetko gdje je na Zemlji priroda tako raskošno i nesebično „raširila ruke“ i jednom malom području, kao što je tuzlanska regija, darovala tako raznoliko rudno bogatstvo. Rijetka je pojava na svijetu da na jednoj ovakvoj mikrolokaciji imamo toliko nalazišta uglja, soli, magnezita, nafte, litija, toliko prirodnih laboratorija, izazova, otvorenih za sve radoznale, istraživače, studente i naučne radnike. Uzmajući u obzir sve navedeno, postojanje, rad i obrazovanje novih kadrova iz oblasti rudarstva nije samo opravdano, nego je i istinska potreba našeg kraja. Svojevrstan rasadnik kadrova, te naučno-istraživačka i obrazovna institucija sa zavidnom naučnom bazom, Rudarsko - geološko – građevinski fakultet je brojnim ugovorima sa privrednim subjektima na području našeg kantona ali i Bosne i Hercegovine, iskazao svoju opredijeljenost ka doprinosu naučnih dostignuća u praktičnoj primjeni“, kazao je danas premijer Halilagić.

RGGF 04 21 12 2023

RGGF 06 21 12 2023

RGGF 07 21 12 2023

RGGF 08 21 12 2023

RGGF 09 21 12 2023

RGGF 03 21 12 2023