Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Vlada TK sistemski podržava rad Akademije nauka i umjetnosti BiH

13.12.2022

ANUBiH 13 12 2022Predsjednik Čičić se u ime Akademije zahvalio premijeru Halilagiću i ministru Omeroviću za podršku koju Tuzlanski kanton već duži niz godina iskazuje prema djelovanju i aktivnostima Akademije. Također iskazano je i očekivanje da se ta saradnja u budućnosti dodatno intenzivira.
„Sarajevski i Tuzlanski kanton su jedini koji iz kantonalnih budžeta na sistemski način pružaju finansijsku podršku radu Akademije, na čemu je Akademija zahvalna. Ipak značaj ove saradnje je mnogo veći od materijalnih cifara i davanja. On je simbol razumijevanja značaja ove institucije za razvoj jedne države. Tuzlanski kanton je među prvima shvatio koliko je Akademija važna za uzdizanje misli i popularizaciju nauke i umjetnosti i među mladima i među građanstvom", kazao je ovom prilikom predsjednik Akademije akademik Muris Čičić.
„Akademija nauka i umjetnosti je najznačajnija naučna i intelektualna ustanova u Bosni i Hercegovini, a imajući u vidu da Akademija nažalost nije podržana sa državnog nivoa, naša je i čast i obaveza da pomognemo njen rad i dalji razvoj. Ove godine, u skladu sa našim mogućnostima to je iznos od skromnih 50.000 KM, ali ćemo nastojati da taj iznos u narednim godinama i povećamo. Od Akademije očekujemo da nastavi sa praksom da nam nudi odgovore na izazove današnjeg društva, kako u naučnom, tako i u društveno – političkom kontekstu. Taj glas najistaknutijih umova Bosne i Hercegovine ima posebnu težinu", kazao je premijer Halilagić.
Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović je nagovijestio da je Vlada Tuzlanskog kantona, razumijevajući značaj investiranja i ulaganja u nauku, u Budžetu Kantona za 2023. godinu planirala znatno povećanje sredstava i za podršku Akademiji, ali i uopšte za podršku naučno – istraživačkim projektima u Tuzlanskom kantonu.
„Naš cilj, želja i intencija je da Akademija bude Akademija Bosne i Hercegovine, odnosno svih nas, bez obzira na nacionalnu, vjersku i neku drugu pripadnost i da svi radimo na jednom cilju i zadatku, te da nam je vizija razvoja države Bosne i Hercegovine zajednička i u srcu", zaključio je akademik Čičić.

 

 

{webgallery}ANUBiH 13 12 2022ANUBiH 02 13 12 2022

{/webgallery}