Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Vlada TK pokrovitelj kvalifikacione košarkaške utakmice BiH - Francuska

20.02.2024

BiH Francuska 01 20 02 2024

Vlada Tuzlanskog kantona bit će pokrovitelj domaćinstva kvalifikacione utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Francuske, na startu kvalifikacija za Eurobasket 2025, potvrđeno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima Košarkaškog saveza BiH i Sportskog saveza Tuzlanskog kantona. Utakmica će se igrati 26. februara u velikoj dvorani SKPC „Mejdan“. 
Premijer Halilagić je u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime izrazio dobrodošlicu Košarkaškom savezu i reprezentativcima u Tuzlu i Tuzlanski kanton. 
„Kao i više puta do sada, svaki puta sa velikim ushićenjem dočekujemo naše reprezentativce, bilo o kojem sportu da se radi. Imajući u vidu da je Tuzla posebno poznata kada je u pitanju podrška i atmosfera na košarkaškim utakmicama, ljubav prema Reprezentaciji ,atraktivnost našeg protivnika, te važnost samog duela, domaćinstvo ovog susreta nam čini posebnu privilegiju. Po našoj, sada već ustaljenoj praksi, Vlada Tuzlanskog kantona će podržati Košarkaški savez, kako u finansijskom, tako i u drugim aspektima organizacije ovog meča“, kazao je danas premijer Halilagić.

BiH Francuska 02 20 02 2024
Ministar kulture, sporta i mladih TK Damir Gazdić istaknuo je da Vlada Tuzlanskog kantona zadnjih godina pokazuje poseban sluh za razvoj sporta. 
„Uz kontinuirano povećanje sredstava za podršku razvoja sporta, što je planirano i ovogodišnjim budžetom, ove godine, u cilju povećanja transparentnosti postupka dodjele sredstava za podršku sportu, uskoro objavljujemo registar sportskih organizacija na području Kantona, te uvodimo i dvostepenost u odlučivanju pri dodjeli sredstava podrške. Sve to pokazuje da s ponosom ulažemo u sport i sportsko – pedagoški  rad sa mladima, ali i da uvodimo više reda u ovu oblast“, kazao je Gazdić. 
Član Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Aid Berbić se ovom prilikom u ime Košarkaškog saveza zahvalio na iskazanoj spremnosti za podršku, dosadašnjim ulaganjima Vlade TK u sport.
U ime košarkaškog saveza današnjem sastanku prisustvovao je i trener u košarkaškoj reprezentaciji BiH Goran Firić, te generalni sekretar Sportskog saveza TK Jadran Lasetović.
Reprezentativci su sa okupljanjem u Tuzli počeli jučer, a kvalifikacioni ciklus se otvara susretom u Nikoziji proitiv Kipra 23. februara, dok će tri dana kasnije ugostiti Francusku pred publikom u tuzlanskom Mejdanu.