Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Vakcinacija jedina efikasna prevencija

20.09.2021

Koordinaciono tijelo 23 08 2021„U odnosu na prošlu sedmicu, prateći ukupan broj pozitivnih osoba i novootkrivenih slučajeva nalazimo se u zoni 3 procjene rizika, odnosno sa preko 140 novih slučajeva na 100.000 stanovnika", navodi v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić i dodaje da, „ako se uporede podaci u zadnje dvije sedmice, broj slučajeva je u prošloj sedmici je za skoro 160% veći nego u prethodnoj sedmici. Pri tome se u skladu s tim povećava i stopa hospitalizacije i smrtnih slučajeva".

Ono što je indikativno jeste da među osobama koje su hostpitalizirane, odnosu koje su na bolničkom liječenju, još uvijek dominiraju osobe koje nisu uopće vakcinisane ili imaju nepotpun vakcinalni status.

Iako imamo složenu epidemiološku situaciju, direktorica Mulić ukazuje da rezultati sa eksternih matura u školama ukazuju na neophodnost izvođenja nastave.

„U ovom momentu nemamo visok procenat djece koji se nalaze u izolaciji, što zbog pozitivnosti roditelja, što zbog simptoma koje su razvili, u odnosu na ukupan broj učenika. Ipak, imajući u vidu stanje i trendove kojima svjedočimo, možemo reći da roditelji svojom savjesnošću, odgovornošću i svojom ličnom vakcinacijom mogu direktno doprinijeti održivosti kontinuiteta nastave", zaključuje direktorica Mulić.

I na Univerzitetsko – kliničkom centru evidentno je usložnjavanje higijensko epidemiološke situacije. To je prije svega vidljivo kroz povećan priliv pacijenata, te ispunjenosti COVID bolnica.

„U Klinici za infektivne bolesti danas imamo 46 pacijenata. U proteklim danima imali smo i nešto veći broj smrtnih slučajeva. U respiratornom centru je smješteno 16 pacijenata, od kojih je 7 na respiratorima, dok su ostali na drugim oblicima terapije i potpore. Zabrinjava podatak da smo od petka do jutros imali 16 smrtnih ishoda od posljedica COVID infekcije. Oko 98% osoba koje se nalaze na liječenju na UKC-u Tuzla su osobe koje nisu vakcinisane niti jednom dozom. Jedna ili dvije osobe su osobe koje su primile obje doze vakcine, ali se radi o izrazito blažom kliničkom slikom, dok sa primljenom jednom dozom vakcine imamo nekoliko pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom", naveo je danas medicinski direktor UKC-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

Sve ovo govori u prilog da je proces imunizacije i vakcinacije neophodan, navodi Hadžiefendić apelirajući na građane da ozbiljno shvate vakcinaciju i da se što prije vakcinišu.

„Udar ovog IV talasa, prema riječima stručnjaka, nas u Tuzlanskom kantonu očekuje krajem septembra i u prvih 15 dana oktobra", zaključio je doktor Hadžiefendić.