Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Delegacija Vlade TK Domu zdravlja u Gradačcu uručila savremeni rentgen aparat

19.10.2021

Urucenje rentgena Gradacac 01 19 10 2021Radi se o projektu u okviru kontinuirane podrške Europske unije zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine za borbu protiv pandemije Covid-19 i posljedica koje ona izaziva, ukupne vrijednosti 7,7 miliona KM, a kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.  Savremeni rentgen aparat, finansiran je sredstvima EU u iznosu od 112.200 KM. Ovaj uređaj olakšat će građanima primanje kvalitetne dijagnostičke zdravstvene usluge, ali i rad medicinskom osoblju, herojima u bijelom, koji su naročito u proteklom periodu tokom pandemije pokazali svoj značaj.

Premijer Hodžić se, prilikom uručenja uređaja, zahvalio Europskoj uniji i UNDP-u koji su podržali nabavku nove opreme.

„Nismo u mogućnosti iznaći sva rješenja, ali za ona koja su izvodiva ulažemo maksimalne napore, sa željom da svakog građanina Tuzlanskog kantona uvažavamo i tretiramo podjednako, da svakoj lokalnoj zajednici damo maksimalan doprinos, i da istinski radimo na ravnomjernom razvoju svih dijelova našeg kantona. U toku ispitivanja potreba u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona, kada smo preuzeli mandat, Gradačac je naglasio da im je rengen aparat najpotrebniji. Na tu inicijativu brzo smo reagovali i uspostavili saradnju sa našim partnerima, koji su nam pomogli u realizaciji naše namjere", kazao je premijer Hodžić.

Svi građani zaslužuju dostupan i jednak medicinski tretman, a opremanje domova zdravlja u svim jedinicama lokalne samouprave će, osim dostupnosti kvalitetnih medicinskih usluga za sve građane u ustanovama primarne medicinke zaštite, rasteretiti sekundarni i tercijarni nivo, te im omogućiti da se više i kvalitetnije posvete onim pacijentima koji uistinu zahtijevaju tu vrstu medicinskih usluga.

„Mi ovim rješavamo jedno veliko pitanje i problem s kojim su se susretali naši građani. Nabavkom ovog digitalnog rentgen aparata bit će omogućen znatno viši kvalitet medicinske usluge za naše sugrađane, a s druge strane drago mi je da smo sredstvima Grada Gradačac omogućili i da se digitalizira postojeći mamograf uređaj i da se uveže u jedinstven sistem. Sve to je značajno unaprjeđenje nivoa zdravstvene usluge za našu ustanovu", rekao je danas gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Stari aparat je nakon godina intenzivnog korištenje bio veliko opterećenje i ograničavao nivo pružanja radioloških usluga u Domu zdravlja u Gradačcu.

„Ovo je nešto revolucionarno, kako za našu ustanovu, tako i za sve građane koji koriste naše medicinske usluge. Do sada smo imali jedan zastarjeli rentgen aparat koji je mnogo zračio, često se kvario, a i kvalitet slike koju je davao nije bio zadovoljavajući za postavljanje dobre dijagnoze. Današnja donacija pokazatelj je velikog razumijevanja Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Gradačac, Europske unije i UNDP-a za naš problem. Na tome im se iskreno zahvaljujem", riječi su direktora Doma zdravlja Semira Turbića.


{webgallery}Urucenje rentgena Gradacac 02 19 10 2021Urucenje rentgena Gradacac 03 19 10 2021{/webgallery}