Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Ministarstvo privrede

Upoznajte treću „Pametnu školu" u Tuzlanskom kantonu

16.08.2018

Područna škola Omazići egzistira u sklopu osnovne škole Grivice i smještena je na području općine Banovići. Unutar škole odvija se četvorogodišnja nastava. Nastavu pohađa 64 učenika, raspoređenih u 4 odjeljenja. Objekat škole izgrađen je 60-tih godina prošlog stoljeća, te zbog svoje starosti predstavljao je energetski neefikasan objekat.

Područna škola Omazići uključena je u projekat Pametne škole, u kojem je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje termoizolaciju vanjskih zidova i zamjenu sistema grijanja novim i energetski efikasnim kotlom na biomasu (pelet). Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 14.456,75 eura.

Elvira Jusić- direktorica: „Uslovi u školi nisu bili na zadovoljavajućem nivou. U zimskom periodu bilo je hladno. Zbog nedostatka radijatora u hodniku škole, imali smo i problema sa vlagom. U oblasti energetske efikasnosti nije bilo inicijativa prije uključenja objekta u projekat Pametne škole. Veoma smo zadovoljni izvršenim radovima. U mogućnosti sam da uporedim radove na centralnoj školi, koja je već obnovljena, i na školi u Omazićima. Naglasila bih kako se proces izvođenja radova odvijao na najprofesionalni i najefikasniji mogući način. Ovim putem zahvalila bih se Centru za razvoj i podršku, na organizaciji cijelog procesa. Bili smo uključeni u svaki korak, uvažena je svaka naša sugestija i zaista smo prezadovoljni urađenim radovima."

U sklopu projekta Pametne škole, završena je i obuka za energetske menadžere, koju je pohađalo preko 40 uposlenika javnih institucija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među polaznicima koji su uspješno završili obuku našao se i Mirza Modrić, uposlenik Osnovne škole Grivice, kojoj priprada i područna škola Omazići.

„Napomenula bih da je našoj ustanovi veoma bitno da imamo energetskog menadžera. Obzirom da imamo centralnu i više područnih škola, činjenica da imamo nekoga ko je obučen za praćenje i upravljanje potrošnjom energije pomaže nam da brže uočimo probleme i krenemo ka rješavanju istih. Obzirom na efekte provođenja mjera EE u centralnoj školi, uvidjeli smo koliki je značaj energetske efikasnosti. Obnovom objekta, osim ušteda u potrošnji energije, očekujem povećanje osjećaja ugodnosti za naše učenike. Imali smo situacije kada su učenici pohađali časove u jaknama, nadam se da nakon obnove to više neće biti slučaj. Također, očekujem i smanjenje broja izostanaka, poboljšanje rezultata i bolju radnu atmosferu za naše uposlenike i učenike." – naglasila je direktorica.

Projektom Pametne škole je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Područna škola Omazići je treća škola, nakon mješovite srednje škole "Musa Ćazim Ćatić" u Kladnju i osnovne škole Sapna, u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske efikasnosti.

„Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole" naziv je 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.