Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Unaprjeđenje programa „Njega i pomoć u kući“

26.02.2024

CK TK 26 02 2024

Deset godina implementacije programa „Njega i pomoć u kući“ na području Tuzlanskog kantona, kojeg uspješno provode organizacije Crvenog krsta/križa uz podršku Švicarskog Crvenog krsta i lokalnih zajednica, bio je povod za današnji sastanak prestavnika Crvenog krsta TK i Švicarskog Crvenog križa u BIH sa premijerom Tuzlanskog kantona. Uz rezime onoga što je urađeno u proteklih 10 godina, te rezultata koji su postignuti, danas je predstavljen plan i potrebe za implementaciju naredne faze ovog programa. 
Kako je istaknula sekretar Crvenog krsta Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić, u okviru ovog programa koji se realizira na području Tuzle, Lukavca, Živinica i Kalesije 40 njegovatelja pruža usluge podrške, pomoći i njege za 576 korisnika, a samo tokom prošle godine pružene su 44.132 usluge.
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da je Crveni krst/križ TK jedan od nezamjenjivih stubova njege i socijalne zaštite u Tuzlanskom kantonu.
„Pripadnici Crvenog krsta/križa, uz još neke organizacije, izuzetno su značajan partner Vladi Tuzlanskog kantona u realizaciji brojnih projekata. „Njega i pomoć u kući“ samo su jedan od njih. To je partner na kojeg smo uvijek sigurni da se možemo osloniti, te će stoga Vlada Tuzlanskog kantona podržati razvoj ovog uspostavljenog programa socijalne pomoći“, kazao je danas premijer Halilagić.
„Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona je do sada ostvario zavidne rezultate i tu saradnju bismo željeli proširiti i dodatno unaprijediti a u smjeru da Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona preraste u resursni centar za cijelu regiju“, složile su se danas koordinator projekta „Starenje i zdravlje“ Sarafina Vilušić i koordinator za aktivno zdravo starenje Švicarskog CK u BiH Amela Fočić.