Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Tuzlanski kanton prepoznat po izuzetnim rezultatima volontera

20.12.2022

CK volonteri 01 20 12 2022Premijer Kantona Irfan Halilagić danas je, s ciljem odavanja priznanja ovim mladim ljudima, ali i promocije volonterizma uopće, upriličio prijem za ovih šest mladih aktivista.
Premijer Halilagić se ovom prilikom svima njima zahvalio za općekorisni rad, angažman i požrtvovanost koji iskazuju svojim djelovanjem u okviru Crvenog krsta.
„Takvo djelovanje i zalaganje, morala bi vam biti najbolja preporuka za svaku djelatnost kojom se u budućnosti planirate baviti. Bilo da se radi o profesorima u vašem budućem školovanju ili poslodavcima u daljem životu, činjenica da je neko nesebično i požrtvovano davao sebe i svoje slobodno vrijeme, kako bi drugima oko sebe i cijeloj zajednici u kojoj živi poboljšao uslove života, treba biti uzor i hvale vrijedna vrlina", kazao je premijer Halilagić dodajući da milioni ljudi širom svijeta provode dio svog slobodnog vremena u volontiranju i razvijanju socijalnih vještina koje se u suvremenom svijetu često zaboravljaju, kao što su solidarnost, tolerancija, empatija i osjećaj pripadnosti zajednici.
S tim u vezi, sve aktivnosti volontera i dobrovoljni rad, kao jedan od modela ekonomskog i društvenog napretka zajednice potrebno je promovirati na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, rečeno je danas. Također, volonteri kroz svoje djelovanje izgrađuju zajednicu koja uvažava dostojanstvo svih ljudi, doprinose ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i poboljšanju kvalitete života, podstiču rješavanje socijalnih, kulturnih, ekonomskih i ekoloških problema i doprinose izgradnji humanijeg i pravednijeg društva, stav je ovogodišnjih dobitnika priznanja.
„Doprinos volontera Crvenom krstu, ali i cijeloj društvenoj zajednici je ogroman, a vrijednosti koje ih pokreću su univerzalne – želja da se pridonese općem dobru i duhu solidarnosti bez očekivanja materijalne nagrade. Njihova motivacija u potpunom je suglasju sa motivima i principima djelovanja Crvenog krsta i zbog toga je tako jaka i neraskidiva veza volontera i ove međunarodne organizacije", istaknula je danas sekretar Crvenog krsta Tuzlanskog kantona Merima Sarajlić, te dodala da se važnost volonterskog angažmana pokazala u brojnim kriznim situacijama s kojima smo se suočili, kao što su pandemije, poplave i izbjegličke krize.
Volonteri godine sa područja Tuzlanskog kantona su: Amina Nuhić, Alen Alagić, Melisa Junuzagić, Adin Hodžić, Maida Omeragić i Lejla Tač.

 

 

{webgallery}CK volonteri 01 20 12 2022CK volonteri 02 20 12 2022

{/webgallery}