Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Skoro 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK

13.12.2022

EBRD UNDP TK 01 13 12 2022 Danas potpisanim Mandatnim pismom i Pismom namjere potvrđena je zainteresovanost EBRD-a da osigura dugoročno finansiranje, u obliku izuzetno povoljnog nacionalnog kredita u iznosu od 8 miliona eura i dodatnih 2 miliona eura bespovratnih sredstava za finansiranje projekta, te podrška UNDP-a u iznosu od 800.000 eura za pripremu i provedbu projekta.
„Danas potpisanim dokumentima Vlada Tuzlanskog kantona, EBRD i UNDP u Bosni i Hercegovini izražavaju svoju opredijeljenost da udruže napore u rješavanju nekih od neposrednih implikacija globalnih klimatskih promjena, tako što će zajedničkim djelovanjem ukazati na relevantnost i potencijal poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama koje su u nadležnosti Tuzlanskog kantona", kazao je danas premijer Halilagić, te se još jednom zahvalio predstavnicima EBRD-a i UNDP-a na prepoznavanju ove potrebe i ukazivanju povjerenja Tuzlanskom kantonu.
Direktorica Nesl se zahvalila Vladi TK i premijeru Halilagiću na susretljivosti i gostoprimstvu, te izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Tuzlanski kanton prepoznao značaj i vrijednost ovog ulaganja.
„Mi, kao Banka smo spremni podržati projekte sa zelenom agendom, a ulaganje u energetsku efikasnost je jedan od učinkovitijih modela. Do sada imamo pozitivna iskustva sa sličnim projektom u Kantonu Sarajevo i nadamo se pozitivnom ishodu i u Tuzlanskom kantonu. Jako nam je važno da ovaj projekt bude rezultat koordinisanih napora Kantona, EBRD-a, UNDP-a i drugih donatora", kazala je direktorica Nesl, te izrazila nadu da će se u narednom periodu raditi još intenzivnije na pripremi svih komponenti projekta i već naredne godine započeti njegova implementacija.
„UNDP u BiH je sa velikim zadovoljstvom danas svjedočio potpisivanju Mandatnog pisma između EBRD-a i Tuzlanskog kantona, kao i pristupio zajedničkom potpisivanju Pisma namjere. Čestitamo Vladi Tuzlanskog kantona na realizaciji ovog važnog programa. Tim UNDP-a je nekoliko godina radio sa Vladom Tuzlanskog kantona na pripremi dokumentacije za ovaj napor, što je rezultiralo planom da se provedu mjere energetske efikasnosti u 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu kroz kredit EBRD. Pored toga, UNDP će obezbijediti 800.000 eura grantova i tehničku podršku za implementaciju. Prelazak u zelenu budućnost je za nas veoma važan i sretni smo što smo dio ovih napora", kazala je danas rezidentna predstavnica UNDP-a za Bosnu i Hercegovinu Steliana Nedera.
Potpisnice UNFCCC konvencije i Pariškog sporazuma, kao i zemlje koje su potencijalni kandidati za pridruživanje EU i zemlje kandidati iz zapadnog Balkana nalaze se u ključnoj tački gdje moraju biti ambicioznije u pogledu svojih klimatskih akcija. Potrebno je učiniti više da se drastično smanji emisija štetnih gasova i da se ne pređe crvena linija porasta temperature od 1,5 stepeni. Energetska efikasnost ostaje preferirani, povoljniji, mehanizam za smanjenje potražnje bez žrtvovanja ekonomske aktivnosti.

 

{webgallery}EBRD UNDP TK 01 13 12 2022EBRD UNDP TK 02 13 12 2022EBRD UNDP TK 03 13 12 2022

{/webgallery}