Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Sigurna podrška Vlade TK obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

03.06.2022

Srebrenica 03 06 2022Ovim prilikom izraženo je zadovoljstvom što Vlada Tuzlanskog kantona kontinuirano pruža podršku organizaciji ovog događaja, ali je ukazano i na nepostojanje sistemskih rješenja.

Naime, kako je kazao zamjenik načelnika Opštine Srebrenica i predsjednik Odbora Hamdija Fejzić, iako je podrška Kantonalne vlade prisutna u kontinuitetu, svake godine se na zahtjev Odbora interventno djeluje, te ovo pitanje nije sistemski riješeno. Također on je ukazao i na poteškoće i izazove s kojim se povratnici u Srebrenicu svakodnevno suočavaju.

Premijer Halilagić je izrazio razumijevanje za danas prezentiranu problematiku.

„Poražavajuće je da ni nakon 27 godina neke ovako bitne stvari još uvijek nemaju sistemsko rješenje, te da se na tu potrebu odgovara „ad hoc". Nažalost sada je već kasno da već ove godine ispravimo ovu nepravdu, ali ni ove godine podrška Kantonalne vlade obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici neće izostati. Također, ćemo pokrenuti određene korake kako bi naredne godine ovo pitanje bilo sistemski riješeno", kazao je premijer Halilagić.

Uz premijera današnjem sastanku je prisustvovao i savjetnik premijera Hasan Fehratović, dok su srebreničku delegaciju uz Fejzića činili i predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković i sekretar Organizacionog odbora Nermin Alivuković.