Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Analiza trenutnih i najava novih projekata na rekonstrukciji putne infrastrukture

08.04.2022

Direkcija cesta TK 02 08 04 2022S tim u vezi za očekivati je da će u narednom periodu biti neophodno raditi izmjene i dopune planskih dokumenata, kako bi se oni prilagodili novonastaloj situaciji. Također, danas je istaknut i problem neažurnog rješavanja imovinsko – pravnih odnosa od strane gradskih i općinskih službi, a što predstavlja značajan problem u realizaciji projekata rekonstrukcije putne infrastrukture. S tim u vezi zaključeno je da će u onim slučajevima gdje problemi imovinsko – pravne prirode ne budu pravovremeno rješavani, Direkcija vršiti relokaciju predviđenih sredstava za te projekte na realizaciju onih projekata kod kojih imovinsko – pravna pitanja budu na vrijeme rješavana.

Također, danas je bilo govora i o intencijama Vlade Tuzlanskog kantona da budžetskim sredstvima pomogne sanaciju i lokalne putne mreže u gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu.

„Iako su za ovu namjenu u budžetu već planirana sredstva u iznosu od 1,8 miliona KM, dogovorili smo se da kroz rebalans Budžeta, koji pripremamo predvidimo i dodatna 2 miliona KM za ove namjene. Bit će to naša pomoć lokalnim zajednicama za sanaciju lokalnih puteva", najavio je premijer Halilagić.

Uz sve navedeno danas je razgovarano i o projektima putne deblokade Tuzlanskog kantona, što su projekti koje primarno, uz Vladu Federacije BiH, realiziraju JP Ceste FBiH i JP Autoceste FBiH. U tom smislu danas je izražena volja i spremnost da se u cjelokupnom kapacitetu JU Drekcija regionalnih cesta TK pomogne u realizaciji ovih značajnih infrastrukturnih projekata. U tom pogledu najavljeno je i skoro održavanje sastanka svih faktora relevantnih za realizaciju ovih projekata, kako bi se njihova realizacija dodatno ubrzala i intenzivirala.

Današnjem sastanku uz premijera Halilagića i direktora Omerčića, prisustvovali su i pomoćnim ministra za saobraćaj Nenad Lukanović i savjetnik za ekonomsko – finansijske poslove u Direkciji regionalnih cesta Zemira Beširović.