Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Delegacija Ministarstva za kulturu, sport i mlade u radnoj posjeti Vijeću mladih Tuzlanskog kantona

10.02.2022

Slika 1 VMPrimarni cilj Vijeća mladih svakako jeste motivirati mlade iz Tuzlanskog kantona da se uključe u različite projekte i provedbe ideja koje je ovo Vijeće zamislilo, a koje će doprinijeti razvoju mreže mladih, poboljšati uslove za mlade, ali i njihov položaj. Ministar Muratović navodi da su „mladi najznačajnija oblast u ovom Ministarstvu jer su u fokusu i jako je značajno pružiti im podršku budući da iz dana u dan sve više mladih odlazi iz Bosne i Hercegovine."

Ministar je naglasio i da je ovo prilika da se javnost i mladi upoznaju da je Tuzlanski kanton ispoštovao gotovo sve obaveze iz Zakona o mladima FBiH kojim je kantonalni nivo obavezan za sprovođenje minimuma mjera koje moraju provesti po pitanju sprovođenja politika prema mladima, te da je Ministarstvo pružilo svoju podršku Vijeću mladih, prije svega osiguravajući prostor za njihov rad i provedbu svih aktivnosti koje su imali u planu.

Jedna od tema sastanka su bile i pripreme za Festival mladih, koji za cilj ima omogućiti Tuzlanskom kantonu da postane Europska prijestolnica mladih u 2025. godini. Predstavnici Vijeća mladih Ammar Grabić, Asja Dizdarević i Adi Selman su istakli da samo učešće u izboru nositelja ove titule bilo bi veoma značajno za TK i predstavljalo veliki napredak u smislu podrške mladima i promovisanja i napretka u oblasti kulture.

Uz Ministra Muratovića, sastanku je prisustvovala i Lejla Elezović, pomoćnik ministra za sport i mlade, a iz Ministarstva su istakli da će se podrška radu nastaviti i ohrabruju angažman i razvoj mladih u Tuzlanskom kantonu.


{webgallery}20220209 10040120220209 100428{/webgallery}