Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

S ciljem privlačenja njemačkih investicija Vlada TK, AHK i Wirtschaftsverein okupili uspješne domaće privrednike

22.10.2021

Konferencija BD privredna saradnja 01c 22 10 2021Ovim su u Tuzli po prvi puta na jednom mjestu okupljeni uspješni privrednici, privrednici koji imaju pozitivna poslovna iskustva s njemačkom privredom i privrednici koji imaju interes za ovu vrstu saradnje, predstavnici ProCredit banke i Vlade TK. Konačan cilj je kreirati nove uspješne poslovne priče, koje će generirati privredu kako TK, tako i Bosne i Hercegovine.

„Današnjim konferencijskim susretom sa našim partnerima, predstavnicima njemačke privrede u BiH, mi zapravo zajedno otvaramo perspektivu snaženja poslovne i investicijske klime u Tuzlanskom kantonu. Drago nam je da su naši partneri prepoznali snažan privredni potencijal TK i to je razlog zašto su oni ovdje, a mi ćemo kao Vlada ponuditi razloge zašto bi oni i njihovi poslovni partneri iz Njemačke, trebali ovdje investirati. U pitanju su duga industrijska tradicija, konkurentna radna snaga, geostrateški položaj i solidno razvijena poduzetnička infrastruktura", kazao je danas premijer TK Kadrija Hodžić, te dodao da Vlada TK ima namjeru da umrežavanjem domaćih privrednika sa poslovnim subjektima van BiH osnaži protok ideja i tehnologija, menadžerskog znanja, a sve s ciljem pospješivanja privrednog rasta, zaposlenosti i opće blagodeti svih stanovnika TK.

Njemačka privreda je najveći poslovni partner bosanskohercegovačkoj privredi i to je država sa kojom imamo pozitivan vanjskotrgovinski omjer.

„Naša je želja da potaknemo domaće kompanije i lokalne zajednice, da poboljšamo saradnju bosanskohercegovačke i njemačke privrede. Da našim kompanijama pomognemo da se nametnu kompanijama u Njemačkoj, te da usvoje određene standarde oji su neophodni za izlazak na ovo zahtjevno zapadnoeuropsko tržište. Imajući u vidu naše dugogodišnje radno iskustvo i saradnju sa njemačkim kompanijama, kao i opredjeljenje njemačke privrede da svoje opskrbne lance osigura na području Europe i regiona, smatramo da možemo pomoći našoj privredi da iskoristi ovu šansu", kazao je predsjednik Udruženja za unaprjeđenje njemačko bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i direktor kompanije Mann+Hummel Mahmut Galijašević, dodajući da je tendencija europske privrede ka regionalnizaciji poslovnih odnosa prilika za intenzivniji razvoj i kvalitetnije prisustvo bosanskohercegovačkih kompanija na europskom tržištu.

Današnji susreti su kroz prezentaciju uspješnih primjera, panel diskusiju i poslovno umrežavanje, prilika da se privrednici međusobno susretnu, upoznaju, te prezentiraju svoje mogućnosti, potrebe i ponudu, a što bi trebalo doprinijeti stvaranju kvalitetne privredne mreže, ali i podloge i platforme za strane investicije.

„ S obzirom na to da je i ProCredit banka već dvije decenije predstavnik njemačkog kapitala u BiH, uz naša iskustva danas smo prezentirali i našu paletu usluga. Skoro 90% onoga što radimo jeste pružanje finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima uz specijalizaciju za različite vrste investicija i prepoznati smo upravo po ovim saradnjama koje dugo, uspješno i doljedno njegujemo. Drago nam je da smo danas sa privrednicima u TK otvorili konkretne teme i što ćemo nakon ovoga, siguran sam, zajedno sa našim prijateljima iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini otvoriti nove poslovne i prilike za investiranje, a koje će donijeti dobro i privrednicima i građanima Tuzlanskog kantona", kazao je danas predsjednik Uprave ProCredit Bank u BiH Amir Salkanović.

Direktorica servisnog društva Predstavništva njemačke privrede u BiH Amra Šurković je iskazala zadovoljstvo današnjim odzivom privrednika i iskazanim interesima, što je kako je navela, motivacija da slične susrete i u narednom periodu organiziraju i u drugim kantonima, regijama i gradovima u BiH.

„Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera i najvažniji trgovinski partner, te jedan od vodećih investitora u BiH. Stoga smo iskoristili priliku se danas predstave i naše aktivnosti i projekti, a koji za cilj imaju podršku i unaprjeđenje postojeće bilateralne saradnje ove dvije zemlje", kazala je Šurković.

Današji susreti izuzetan su doprinos i podstrek bosanskohercegovačkim privrednicima. Podstrek koji je domaćim privrednicima i otvorio vrata zahtjevnog njemačkog tržišta s jedne strane, ali i vrata njemačkim kompanijama da investiraju na područje BiH i TK s druge strane.


{webgallery}Konferencija BD privredna saradnja 01 22 10 2021Konferencija BD privredna saradnja 01a 22 10 2021Konferencija BD privredna saradnja 01b 22 10 2021panelKonferencija BD privredna saradnja 07 22 10 2021Konferencija BD privredna saradnja 10 22 10 2021Konferencija BD privredna saradnja 11 22 10 2021Konferencija BD privredna saradnja 01c 22 10 2021{/webgallery}