Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Produženo važenje kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje

04.01.2024

Sindikati 01 04 01 2024

Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović danas je sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu Sumedinom Kulovićem i Admirom Terzićem potpisao sporazume o produženju važenja kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Ovim dokumentima predviđeno je produženje vremenskog važenja ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu na period od dvije godine, počevši od 07.02.2024. godine. 
„Današnjim potpisivanjem sporazuma potvrdili smo naše opredjeljenje da zadržimo dostignuti nivo socijalnih i materijalnih prava uposlenika u oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja. Istovremeno mi nastavljamo socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima oko utvrđivanja osnovice za obračun plaća u narednom periodu“, kazao je danas ministar Omerović.
S druge strane i predstavnici sindikata izrazili su svoje zadovoljstvo produženjem važenje kolektivnih ugovora.
„Današnje potpisivanje Sporazuma o produžetku važenja Kolektivnih ugovora razumijemo kao potvrdu stečenih prava i kao dobru uvertiru za pregovore koji slijede. Očekujemo da ćemo sa Vladom TK uspješno i na obostrano zadovoljstvo voditi i predstojeći pregovarački proces“, složili su se danas u izjavi predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK-a Admir Terzić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK Sumedin Kulović.

Sindikati 02 04 01 2024

Sindikati 03 04 01 2024