Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Premijer Hodžić upriličio prijem za osvajače medalja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju

20.09.2021

paraolimpijci 20.9Prijem je upriličen za trenera Ejuba Mehmedovića, i reprezentativce Ermina Jusufovića i Jasmina Brkića, koji su pored medalja na Paraolimpijskim igrama ponijeli brojne medalje sa svjetskih i evropskih takmičenja. Sastanku je prisutvovao i ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović.

Premijer TK Kadrija Hodžić čestitao je reprezentativcima i treneru na postignutom uspjehu, zaželivši im da se održe na visokom nivou i u narednom periodu.

„Vi ste dostojni poštovanja na najvišem nivou, malom broju ljudi je svojstven dar da budu nosioci sporta svoje zemlje. Vi ste primjer da se problemi mogu savladati čeličnom voljom i primjer kako treba živjeti, pokazujete da je snagom uma moguće pobijediti poteškoće, izjavio je pemijer Hodžić. Poručio je da su oni ambasadori BiH, jer su kako je naveo, postignutim rezultatima nosili ime Tuzlanskog kantona, gradova iz kojih dolaze i države u najboljem svjetlu van ove zemlje.

Ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović također je čestitao reprezentativcima i treneru na postignutim rezultatima na Paraolimpijskim igrama i svim dosadašnjim osvojenim medaljama.

„Vaše osvojene medalje u Tokiju su jedan od najvećih uspjeha bh. sporta", poručio je ministar Muratović.

Reprezentativac Ermin Jusufović proglašen je za najboljeg blokera u sjedećoj odbojci na Paraolimpijskim igrama, a ujedno je i prvi sportista s invaliditetom, koji je ponio titulu najboljeg sportiste TK. Pored Paraolimpijskih igara osvajač je mnogobrojnih medalja na svjetskim i evropskim prvenstvima.

Mladi reprezentativac Jasmin Brkić je sa reprezentacijom BiH u sjedećoj odbojci osvajao medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima, a ovo mu je bilo prvo učešće na Paraolimpijskim igrama. Nekoliko godina je proglašavan najboljim i najperspektivnijim sportistom u sportu osoba sa invaliditetom u TK i Federaciji BiH. Sa reprezentacijom BiH osvojio je srebrene medalje na svjetskom prvenstvu u Holandiji 2018. godine, na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj 2019. godine, te Zlatnu medalju na Zlatnoj ligi nacija u Holandiji 2020. godine. Trener Ejub Mehmedović je najtrofejniji trener reprezentacije BiH, koja je do sada osvojila 22 medalje od kojih je 14 zlatnih, a među njima su tri na Paraolimpijskim igrama kao i tri srebrene.


{webgallery}prijem za paraolimpijceparaolimpijci 20.9{/webgallery}