Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Premijer Halilagić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice oslobađanja Vijenca

11.05.2024

Godisnjica oslobadjanja Vijenca 01 11 05 2024
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je položio cvijeće i odao počast povodom obilježavanja 30. godišnjice oslobađanja Vijenca i mjesta Jaruške kod Lukavca. Sa ovih lokaliteta je tokom obrambeno – oslobodilačkog rata godinama ugrožavano civilno stanovništvo Tuzle, Lukavca, Banovića i Zavidovića. Inače, vojna operacija oslobađanja objekta Vijenac odvijala se u dvije faze. Prva sredinom mjeseca aprila, a druga sredinom maja 1994. godine, čime su stvoreni preduslovi da se u narednom periodu oslobodi šire područje Vozuće, kao i privremeno okupirana područja općina Banovići, Lukavac i Gračanica, što se i dogodilo u toku 1995.godine. O strateškom značaju ove tačke govori i podatak da je ona bila opskrbljena sa dvadesetak artiljerijskih oružja različitih kalibara, te da je na ovoj koti zarobljeno naoružanje i municija u tadašnjoj vrijednosti od oko 10 miliona Njemačkih maraka.

Godisnjica oslobadjanja Vijenca 02 11 05 2024

Cvijeće je danas položeno na spomen obilježju „7 zlatnih ljiljana“ i Centralnom spomen obilježju, a osim održanog historijskog časa, na kojem su se prisutnima obratili učesnici ovih oslobodilačkih akcija i dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, upriličen je i malonogometni turnir.

Godisnjica oslobadjanja Vijenca 03 11 05 2024

„Pažnja koju svi Lukavčani pridaju oslobađanju Vijenca pokazatelj je koliko je Gradu i građanima Lukavca značio taj događaj. Oslobađanje Vijenca bilo je prekretnica i na određeni način odredilo je i događaje koji su uslijedili. Zarobljena materijalno tehnička sredstva, ali i činjenica da je osvojen „bastion srpstva“, kako je ovu kotu jednom prilikom nazvao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, neminovno su doprinijeli uspjesima Armije Republike Bosne i Hercegovine u narednom periodu“, kazao je tokom današnjeg obilježavanja premijer Halilagić, te se učenjem fatihe prisjetio svih onih koji su u ovoj akciji, ali i uopšte braneći Bosnu i Hercegovinu položili svoje živote. 

Godisnjica oslobadjanja Vijenca 04 11 05 2024