Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Premijer Halilagić primio švedsku ambasadoricu Lagerlöf

08.03.2024

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas ambasadoricu Švedske u Bosni i Hercegovini Helenu Lagerlöf. 

Nastupna diplomatska posjeta bila je prilika za detaljnije upoznavanje sa prilikama na području Tuzlanskog kantona i aktivnostima koje Kanton poduzima na putu ka evro-atlanskim integracijama.  

Čestitavši ambasadorici ulazak Švedske u NATO savez premijer Halilagić je naglasio da je i Bosna i Hercegovina na tom putu. 

„Geopolitički odnosi u Evropi reflektuju se i na odnose u BiH. Ovo vrijeme donosi izazove ali i prilike a institucije Tuzlanskog kantona spremno su odgovorile na izazove u procesu dobijanja kandidatskog statusa. Tuzlanski kanton na raspolaganje je stavio sve resurse novoosnovanom Uredu za borbu protiv korupcije a intenzivirana je i saradnja i izdvojena znatna finansijska sredstva za saradnju sa nevladinim organizacijama kada je u pitanju jačanje socijalnog aspekta“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

„Vlada Švedske podržava u potpunosti i pruža veliku finansijsku podršku procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji a jedan su od najvećih donatora u oblasti zelene tranzicije“, naglasila je ambasadorica Lagerlöf istaknuvši da izuzetno brojna bh-dijaspora u Švedskoj doprinosi učvršćivanju tih veza.

Budući da je prioritet Švedske povećanje trgovinske razmjene sa BiH, na današnjem sastanku bilo je riječi i o aktivnostima koje Vlada TK poduzima na ponovnom uspostavljanju avio-linija ka Švedskoj sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te projektu obnove i uspostavljanja energijske efikasnosti za 200 javnih objekata u vrijednosti od 10 miliona eura.

Ambasadorica Švedske (08.03.2024) 1 Ambasadorica Švedske (08.03.2024) 2 Ambasadorica Švedske (08.03.2024) 3 Ambasadorica Švedske (08.03.2024) 4