Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Premijer Halilagić iz Ankare: „Uspostavljamo nova partnerstva u interesu Međunarodnog aerodroma Tuzla“

09.05.2024

Ministarstvo 01 09 05 2024

U okviru službene posjete delegacije Vlade TK Republici Turskoj jučer je održano više sastanaka u Ankari i Istanbulu. Delagecija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, a koju još čine i ministar trgovine, saobraćaja i turizma Denis Bećirović, te direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević jučer se susrela sa zamjenikom ministrom saobraćaja i infrastrukture Republike Turske Enver İskurtom, a delegaciju su još činili i Kemal Yuksek, generalni direktor za Civilnu avijaciju Turske, te šef odjela za zračni promet u Ministarstvu saobraćaja Sefa Aykan. Između brojnih tema i planiranja buduće saradnje, fokus pažnje posvećen je mogućnostima saradnje dvaju ministarstava, te turskih aviokompanija i Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona domaćinima je predstavila Tuzlanski kanton, njegove potencijale i projekte čija je realizacija je u toku, kao i one planirane u narednim godinama. Posebno je istaknut Međunarodni aerodrom Tuzla i posvećenost Vlade premjera Halilagića njegovom razvoju. Ministar Bećirović i direktor Aerodroma Halilčević ukazali su na trenutno stanje, ali i na sve komparativne prednosti ove zračne luke. Također, iskazana je spremnost da se učini sve što je potrebno da prvi avioni nekog od turskih avioprevoznika uskoro polete iz, i za Tuzlu, ali i da neki od njih u Tuzli uspostave svoju bazu.

Zamjenik ministra İskurt se zahvalio na posjeti. Istakao je posebnu radost jer je domaćin gostima iz Bosne i Hercegovine i Tuzle. İskurt je pokazao i lični i interes ministarstva da se u narednom periodu iznađe model saradnje ministarstva koje vodi, s jedne, te Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodnog aerodroma Tuzla, s druge strane.

Ministarstvo 00 09 05 2024

„Jedan od prioriteta Vlade Tuzlanskog kantona je Međunarodni aerodrom Tuzla. To govorimo i, evo, praktično dokazujemo. Kvalitetno funkcioniranje aerodroma, njegovo stabilno, održivo i rentabilno poslovanje je izazovno, ne samo u Tuzli nego bilo gdje na svijetu. Zato je od izuzetnog značaja razviti poslovne odnose sa onima koji imaju iskustvo i potrebne resurse u ovoj oblasti. Dakle, sa onima koji nam mogu pomoći. Republika Turska i delegacija s kojom smo danas razgovarali su sigurno jedna od najvažnijih adresa na kojima tražimo iskrene partnere. Ova posjeta i iskren razgovor s našim prijateljima bili su ohrabrujući i nadam se, vjerujem da ćemo uskoro zajedno vidjeti i radovati se plodovima današnjih razgovora“, kazao je premijer Halilagić.

Republika Turska ima izuzetno razvijen unutrašnji i međunarodni aviosaobraćaj, te niz avioprevoznika među kojima su neki, poput Turkish Airlinesa, globalni brandovi u ovoj oblasti. Turska kontinuirano ulaže u avionsku infrastrukturu i širi poslovanje diljem svijeta. S druge strane, Tuzlanski kanton predstavlja najveći kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine, te je iznimno potentna regija za dalji rast i razvoj kako aviosaobraćaja, tako i privrede uopće. Stoga, za očekivati je da uskoro na nebu iznad Tuzle vidimo avione turskih aviokompanija, rečeno je tokom sastanka.

Ministarstvo 02 09 05 2024