Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Premijer Hodžić i ministar Bešić pridružili se obilježavanju Dana bez automobila u Tuzli

22.09.2021

dan bez  automobila8U šetnji je učestvovalo oko 150 učenika osnovnih škola s područja Grada Tuzle, koji su ispisali poruke o važnosti ekološke svijesti i očuvanja prirode s akcentom na čist zrak. S ovog skupa su poslate poruke građanima da što više šetaju, ili koriste bicikl umjesto automobila, koji doprinose zagađenju zraka.

„S obzirom na to, da je Tuzlanski kanton jedna od najzagađenijih sredina u BiH i da je Kantonalna vlada već 20 godina potpisnik Povelje Dana bez automobila ovaj dan za nas je značajan i podržavamo ovakve aktivnosti. Tu smo zajedno da osnažimo potrebu za dobrim zrakom,"izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić. Ukazujući na značaj snaženja sredine čistog zraka, napomenuo je da su izduvni gasovi treći po redu zagađivači.

„U tom kontekstu novim Prostornim planom smo predvidjeli pregršt projekata kojim podržavamo sredine, gradove i općine bez štetnih gasova", dodao je premijer Hodžić.


Predsjednik ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla Ratko Banović kazao je da se Tuzla danas pridružila gradovima Evrope i BiH koji danas obilježavaju Dan bez automobila, napomenuvši da se već 18 godina ovaj dan obilježava u Gradu Soli.


„U našem gradu ima preko stotinu hiljada automobila i mi smo zaista ekološki prinuđeni da djelujemo kako bi popravili postojeće stanje po pitanju kvaliteta zraka, zemljišta i voda", poručio je Banović.

U periodu od 9 do 15 sati saobraćajnica u Tuzli od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK do Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, bila je zatvorena za automobile, a slobodna za pješake i bicikliste.


{webgallery}dan automobila 4dan bez automobila 6dan bez automobilanenad ikanovicpremijer hodzicsetnja 2setnja dam bez automobila{/webgallery}