Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Prijem povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja ARBiH

11.04.2022

Prijem boracki savezi Dan ARBiH 01 11 04 2022Premijer Halilagić je uz čestitke svim pripadnicima Armije, izrazio i zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije. „Do kraja 1992. godine, u najžešćim borbenim djestvima, upostavljena je čvrsta odbrana slobodne teritorije i stvoreni su uvjeti za značajniji manevar jedinica, posebno na područjima Posavine i Majevice. Bila je to snaga u koju smo s povjerenjem gledali" riječi su premijera Halilagića.

„Pažnja koju ovom datumu posvećujemo danas posebno je važna zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Mlade generacije, kojima i sam pripadam, zbog naše budućnosti trebamo poznavati svoju historiju. Zato je između ostalog, potrebno ovaj dio naše historije izučavati i u školskom procesu. Doprinos tome je i Dodatak udžbeniku Historije za 9. razred osnovne škole kojeg smo nedavno promovirali", zaključio je premijer Halilagić.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

„Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu. Razumijevajući značaj i potrebu da se odužimo našim borcima ove godine smo i povećali egzistencijalne boračke naknade za 25% i naše učešće u nabavci ortotsko – protetskih pomagala za naše ratne vojne invalide. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine" složili su se danas premijer Halilagić i ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović danas je kazao da je na mladim generacijama odgovornost da sačuvaju ono za što se u ratu izborila Armija Republike Bosne i Hercegovine, te da jačaju bosanskohercegovačke institucije i društvo u okvirima europskih integracija.

Inače, centralni dio obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen u petak, 15. aprila u Živinicama, kada će biti upriličena Svečana akademija u Sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, a uz polaganje cvijeća i odavanje počasti na Spomen obilježju šehidima i poginulim braniteljima ARBiH, Bisti heroja OOR 92-95. Nesiba Malkića, te Partizanskom spomen obilježju, kao i svečanog defilea, 15. aprila u Živinicama će biti održana i brojna sportska takmičenja.

Osim predstavnika boračkih saveza i udruženja današnjem prijemu prisustvovao je i general u penziji Sulejman Budaković.


{webgallery}Prijem boracki savezi Dan ARBiH 02 11 04 2022Prijem boracki savezi Dan ARBiH 01 11 04 2022{/webgallery}