Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Povodom Dana Armije RBiH premijer i predsjednik Skupštine TK upriličili svečani prijem za generale i komandante

04.04.2024

Prijem Dan ARBiH 01 04 04 2024

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević upriličili su danas tradicionalni prijem za komandante brigada i divizija, te generale Armije R BiH u povodu Dana Armije R BiH.

„Ovo je uobičajeni i sastavni dio programa obilježavanja dana Armije R BiH. Sretni smo što možemo ugostiti generale koji su stali na čelo mladića koji su branili našu domovinu. Zahvaljujući njima danas živimo u slobodi“, rekao je premijer Halilagić. Također, premijer Halilagić je istaknuo da su generali branili Bosnu i Hercegovinu, povezivali oslobođene regije, a da je danas pred nama izgradnja infrastrukture i puteva kojim ćemo stvoriti kvalitetnije uslove za razvoj države Bosne i Hercegovine. S tim u vezi premijer je komandante pozvao da se pridruže zajedničkoj inicijativi Vlade TK i privrednih subjekata sa područja našeg kantona kako bi se Tuzlanskom kantonu, kroz investicije u infrastrukturu, vratila ona sredstva koja građani našeg kantona izdvajaju po osnovu registracije vozila i akciza na gorivo.

Prijem Dan ARBiH 02 04 04 2024

Današnji prijem i uopšte obilježavanje godišnjice formiranja Armije RBiH za cilj ima omasoviti datume od značaja za Tuzlanski kanton, a upravo jedno takvo masovno obilježavanje bit će 15. aprila u Banovićima. O nastanku Armije R BiH govorio je brigadni general Sulejman Budaković.

Prijem Dan ARBiH 03 04 04 2024

„Nije bilo dvojbe da se stane u odbranu domovine. Shvatio sam puno ranije o čemu se radi, da je JNA prešla na stranu jednog naroda. Ona je glumila mirotvorstvo, ali je očigledno bilo opredjeljenje da se pomogne srpskoj strani. Ja sam 15. aprila 1992. godine napustio JNA, namjeravao sam i ranije, ali tada sam otišao u Mostar i priključio sam se Teritorijalnoj odbrani BiH. Bio sam u Četvrtom korpusu, a poslije sam prešao u Drugi korpus Armije R BiH“, rekao je general Budaković, dodajući da je oslobodilački dio rata u BiH zaustavio Dejtonski mirovni sporazum.

Prijem Dan ARBiH 04 04 04 2024

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra kako se obilježavanje značajnih datuma mora prenijeti na mlade generacije. 
„S obzirom na okolnosti u kojim je nastajala Armija R BiH, sili koja se suprostavila i pobjedama koje je ostvarivala, smatram da su ovo značajni datumi, možda u rangu Dana nezavisnosti, o kojima mlađe generacije moraju učiti i čuvati nasljeđe svih pripadnika Armije R BiH“ rekao je Vujović.

Prijem Dan ARBiH 05 04 04 2024

Imajući u vidu značaj ovog datuma, Skupština i Vlada TK podržali su aktivnosti obilježavanja, a ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević ističe da je zbog mladih izuzetno značajno da znaju da su se u redovima Armije BiH našli goloruki vojnici bez adekvatnih sredstava za odbranu, na početku čak i bez uniformi.

„Borci ARBiH sačuvali su i odbranili državu BiH, kako mi to i u sloganu kažemo „Bosanska armija najboljih sinova“. Našu su slobodu platili skupo, neki životima, a neki dijelovima svojih tijela. Na tome im uvijek i svakodnevno moramo biti zahvalni“, izrazila je zahvalnost u svom obraćanju ministrica Dizdarević.

Prijem Dan ARBiH 06 04 04 2024

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će održana u Banovićima.
„15. aprila u 11 sati, u centru Banovića, ispred Radničkog doma, bit će upriličeno postrojavanje svih učesnika manifestacije. Bit će tu ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i dr. Očekujemo bogat i zaista vrlo interesantan i sadržajan program“, zaključila je Dizdarević.