Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Potpuna posvećenost Vlade TK borbi protiv korupcije

09.12.2022

Polaganje zakletve 04 28 11 2022Koruptivni elementi su pokazali izuzetnu rezistentnost i otpornost na sve pokušaje iskorijenjivanja ili barem ublažavanja posljedica koje proizvode u svim segmentima jednog uređenog sistema. Međutim, ovaj i ovakav utjecaj ne smije djelovati obeshrabrujuće na zdrave segmente našeg društva čak naprotiv treba da umnogostruči napore koje je potrebno poduzimati u permanentnoj borbi sa svim oblicima koruptivnog djelovanja.
„Uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, te nedavnim imenovanjem Sekretara ovog izuzetno značajnog tijela, Vlada Tuzlanskog kantona pokazala je svoju opredijeljenost da se svim svojim kapacitetima suprotstavi ovoj negativnoj društvenoj pojavi. S tim u vezi Ured preuzima sve značajniju poziciju na mapi relevantnih faktora u ovoj borbi", ističe premijer Halilagić.
„Ističemo našu potpunu posvećenost svojoj jedinoj i isključivoj zadaći, a koja će se jačanjem Ureda dodatno intenzivirati, te usmjeravati prema neuralgičnim tačkama i područjima na kojima će ostvarivati što vidljivije rezultate. Prioritet u radu Ureda predstavlja nadzor nad provođenjem Zakona o prijavljivanju porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu te će po njegovoj implementaciji jasno ukazati na pravac svog djelovanja i ,u što snažno vjerujemo, dodatno stimulisati daljnje korake u ovoj borbi", stava je sekretar Šljivić.
Ovim putem Vlada Tuzlanskog kantona i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK pozivaju sve građane da prijave svaki oblik korupcionog djelovanja sa kojima se susreću u svakodnevnom životu bez obzira o kom segmentu se radilo, te na taj način daju i vlastiti doprinos u borbi koja je, ili bi morala biti, naš zajednički interes.
Podsjećamo Usvajanjem konvencije protiv korupcije na Generalnoj skupštini UN 2003. godine 9. decembar se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Imajući u vidu sve navedeno molimo građane da uzmu učešće u anonimnoj anketi u svrhu prikupljanja informacija o percepciji građana TK o prisustvu korupcije u društvu. Prikupljene informacije će se koristiti za planiranje aktivnosti na polju sprečavanje korupcije.

Anonimna anketa o prisustvu korupcije u društvu