Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Aktivan odnos Vlade TK i Ambasade SAD-a u BiH u borbi protiv korupcije

18.05.2022

Potpisivanje Memoranduma 01 18 05 2022Memorandumom se predviđa da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, kao Odjel pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, finansira paket tehničke pomoći Vladi Tuzlanskog kantona kao pomoć u njenoj borbi protiv korupcije. Ovim se žele postići održive, dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage.

„Današnji događaj nastavak je našeg pravca djelovanja, kojeg smo kao Vlada uspostavili. Vjerujemo da će danas potpisani Memorandum i razgovor kojeg smo imali biti „vjetar u leđa" Vladi Tuzlanskog kantona da ove procese nastavimo, a kako bismo u konačnici uspostavili i u punu funkcionalnost stavili Ured za borbu protiv korupcije", kazao je danas, nakon potpisivanja premijer Halilagić, te se zahvalio predstavnicima Ambasade SAD-a u BiH na pomoći koju će Vlada na adekvatan način iskoristiti.

Cilj danas uspostavljene saradnje je da se koordiniranim i integriranim pristupom suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventivne antikorupcijske kontrole i istrage, postignu održive i dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima. S tim u vezi, navedena podrška uključivat će poboljšanje saradnje antikorupcijskih institucija s drugim relevantnim agencijama, uključujući druga upravna tijela, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, policiju Tuzlanskog kantona, te druga tijela prema potrebi.

„Želim se zahvaliti Vladi na današnjem susretu. Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini je jedna od bitnijih stvari za Vladu Sjedinjenih Američkih Država i svaka vlada u Bosni i Hercegovini koja želi da se bori protiv korupcije, mi smo tu da pomognemo. U svakoj zemlji postoji korupcije, uključujući i SAD. Upravo zbog korupcije u SAD-u smo naučili kako da se protiv nje borimo i važno je da čestitamo Vladi Tuzlanskog kantona na napretku kojeg je napravila do sada", pojasnio je direktor Glejzer, ističući da je ovo tek treći ured za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanje Memoranduma je još jedna u nizu aktivnosti kojim se pokazuje spremnost Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu, kao i odlučnost da se poduzmu sve moguće mjere da bi se korupcija smanjila na najmanju moguću mjeru.

S tim u vezi ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević je objasnila da je Vlada Ured koncipirala kao tijelo koje će voditi i u kojem će raditi politički nezavisni državni službenici, koji se primaju putem nezavisne Agencije za državnu službu, te da će kao takav biti oslobođen bilo kakvog političkog utjecaja.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i Viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Larson.


 {webgallery}Potpisivanje Memoranduma 02 18 05 2022Potpisivanje Memoranduma 03 18 05 2022Potpisivanje Memoranduma 04 18 05 2022Potpisivanje Memoranduma 05 18 05 2022Potpisivanje Memoranduma 01 18 05 2022{/webgallery}