Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Premijer Hodžić nagovijestio socijalni program zbrinjavanja radnika Zaharexa

14.10.2021

Zaharex 01 14 10 2021Ipak fokus razgovora usmjeren je prema socijalnom aspektu i zaštiti uposlenika. Kako bi ublažili posljedice ovog događaja i Vlada Kantona će nastojati organizirati program socijalnog zbrinjavanja uposlenika koji će, nažalost, zbog izvjesnog smanjenja obima poslovanja Kompanije na određeni period ostati bez zaposlenja.

„Tu smo da prije svega pokažemo podršku i solidarnost sa uposlenicima Zaharexa. Tu smo da im pokažemo da nisu sami. Nastojat ćemo da u saradnji sa Gradom Srebrenikom izradimo program socijalnog zbrinjavanja radnika koji će nažalost ostati bez posla. Također radićemo i na aktiviranju poduzetničke solidarnosti kako bismo jedan dio ovih uposlenika na određeni period uposlili u drugim preduzećima. To su naše obaveze prema ovom preduzeću koje je do sada ispoljavalo značajan stepen društvene odgovornosti", kazao je premijer Hodžić.


Vlasnici i direktor Kompanije procjenjuju da bi, od ukupno oko 150 zaposlenih, bez posla do saniranja štete i ponovnog početka proizvodnje moglo ostati oko 60 radnika.

„Uz materijalnu štetu, koja je ogromna, najviše smo zabrinuti za naše radnike. Njih oko 60 će, uništenjem ove proizvodne linije, privremeno biti bez zaposlenja. Već razmatramo mogućnosti da dio radnika rasporedimo na druge poslove, a za jedan dio njih nastojat ćemo da im pomognemo u zbrinjavanju jer na njih računamo da će nam trebati onog dana kad ponovno pokrenemo proizvodnju", kazao je direktor firme „Zaharex" Mirnes Mehmedović.

Uz premijera Hodžića u današnjoj posjeti delegaciju Vlade su činili i ministar rada, socijalne politike i povratka Esad Džidić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović.


 {webgallery}Zaharex 02 14 10 2021Zaharex 01 14 10 2021{/webgallery}