Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Podrška Vlade TK konsolidaciji unaprjeđenju UKC-a je sigurna i nedvojbena

01.09.2022

UKC 01 31 08 2022Premijera Halilagića i ministra finansija TK Suada Mustajbašića primili su direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Denijal Tulumović i predsjednik Upravnog odbora UKC Tuzla Emir Softić.

Tokom sastanka razgovaralo se o suvlasničkim odnosima između Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine nad Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, neophodnom obnavljanju ugovora o naučnoj saradnji između UKC Tuzla i Univerziteta u Tuzli, kao i o finansijskoj konsolidaciji i nabavci medicinske opreme.

Premijer Halilagić i ministar finanasija TK Suad Mustajbašić izrazili su spremnost Kantonalne vlade da izdvajanjem značajnih višemilionskih sredstava pomognu konsolidaciju UKC Tuzla i nabavku nove opreme koja će biti temelj njegovog daljeg razvoja.

„Naša spremnost da prvo konsolidiramo stanje na Univerzitetskom kliničkom centru, a kasnije da naš klinički centar i dodatno unaprijedimo je sigurna i nedvojbena", istakao je premijer Halilagić, dodajući da je UKC Tuzla brend Tuzlanskog kantona, te da će suvlasnički odnosi koji su uspostavljeni sa Federacijom BiH dodatno olakšati njegovu konsolidaciju, a time donijeti i nove benefite građanima prvenstveno Tuzlanskog kantona, ali i Brčko Distrika i svih drugih kantona koji se u okvrima zdravstvene zaštite naslanjaju na zdravstvene usluge UKC Tuzla.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Denijal Tulumović u svom izlaganju goste je upoznao sa stanjem finansijskog poslovanja, potrebama za nabavkom medicinske opreme, odnosno zanavljanjem dotrajale, te je govorio o kadrovskoj strukturi i neophodnoj edukaciji kadra.

Prof. dr. Tulumović je ovom prilikom rekao i da je u posljednje vrijeme veliki broj ljekara izrazio želju da se vrati u Univerzitetski klinički centar Tuzla nakon što su zbog prelaska u druge zdravstvene centre prvobitno napustili ovu ustanovu. Prema njegovim riječima, pomenuti ljekari su vrhunski stručnjaci iz oblasti medicine kojom se bave i njihov povratak će kadrovski unaprijediti UKC Tuzla.


{webgallery}UKC 02 31 08 2022UKC 01 31 08 2022{/webgallery}