Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posjetio Tuzlanski kanton

20.05.2022

Fed min PSV 02 20 05 2022Tokom radnog sastanka razgovarano je o stanju u poljoprivredi ovog kantona, a otvorena su i pitanja kojima se nastoji dodatno poboljšati stanje u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu Tuzlanskog kantona.

„Poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog kantona su u 2021. godini s federalnog nivoa podržani sa skoro 13,6 miliona maraka", kazao je Dedić, te izrazio nadu da će se poljoprivredna proizvodnja nastaviti razvijati unatoč krizama u svijetu.

„Uslijed poremećaja u lancima snabdijevanja, poskupljenja energenata i drugih repromaterijala u poljoprivredi, proizvodnja domaće hrane je opet među prioritetima svih država. Bez obzira na krizne situacije bolja iskorištenost naših prirodnih resursa u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane moraju uvijek biti prioritet. U ovoj godini povećali smo budžet i poticaje poljoprivrednim proizvođačima, a uz projekte IFAD-a koji su se do sada pokazali vrlo interesantnim lokalnim zajednicama i poljoprivrednicima, osigurane su podrške za proizvodnju, nabavku opreme, mehanizaciju, povećanje zasada, podršku otkupu i plasmanu na tržište njihovih proizvoda. Nama je bitan svaki proizvođač i nema zapostavljenih krajeva, a vjerujem da će i svi drugi nivoi vlasti u našoj zemlji svake godine povećavati izdvajanja za domaću proizvodnju hrane", izjavio je Dedić.

Premijer Halilagić se zahvalio ministru Dediću na posjeti te akcentirao iskazan veći angažman Kantonalne vlade u cilju podrške poljoprivrednicima Tuzlanskog kantona.

„Danas smo razgovarali o temama bitnim za naše poljoprivredne proizvođače, koje imaju određenu vezu i tiču se federalnog nivoa vlasti", rekao je premijer Halilagić i pozdravio usvojene mjere podrške resornog federalnog ministarstva u poljoprivredi. Također premijer Halilagić je kazao i da Kantonalna vlada ima još neke ideje za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali se te mjere moraju još iskomunicirati sa gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu.

„Tu prije svega mislimo na uređenje pristupnih puteva poljoprivrednom zemljištu, oslobađanje od plaćanja naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta, kao i izgradnju solarnih elektrana na poljoprivrednim zemljištima", nagovijestio je premijer Halilagić.

Kako je pojasnio kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, Tuzlanski kanton je do sada imao praksu da sačeka da Federalno ministarstvo prvo utvrdi svoj program podrške, te da nakon toga donese Kantonalni program podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju, a koji je, u cilju proširenja obuhvata poljoprivrednih proizvođača, usmjeren ka onim poljoprivrednim proizvođačima koji ne ispunjavaju uslove za dobivanje poticaja sa federalnog nivoa.

„Time izbjegavamo dupliranje i gomilanje poticaja na jednom mjestu, te povećavamo broj poljoprivrednika koji bivaju podržani na neki način. To je svojevrstan stimulans i onim „malim" poljoprivrednim proizvođačima da se počnu baviti poljoprivrednom djelatnošću", kazao je ministar Begić, akcentirajući da je ove godine, za novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima osigurano za 50% više nego prošle godine, što je najveći iznos sredstava do sada.


{webgallery}Fed min PSV 01 20 05 2022Fed min PSV 02 20 05 2022Fed min PSV 03 20 05 2022{/webgallery}