Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Borba protiv korupcije nastavlja biti u fokusu rada Vlade Tuzlanskog kantona

09.03.2022

Delegacija EU 01 09 03 2022Ovom prilikom posebna pažnja posvećena je neophodnosti kontinuiranog rada i posvećenosti ispunjavanju 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji, sa posebnim fokusom na vladavinu prava kao jednu od ključnih fokus tačaka. Također, razgovaralo se i o uspostavi Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Tuzlanskom kantonu, te zelenoj tranziciji u smislu povećanja stepena upotrebe ekološki prihvatljivih tehnologija i smanjenju aerozagađenja.

Premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom, te prezentirajući novoimenovani saziv Vlade Tuzlanskog kantona istaknuo činjenice da kao ministrice u Vladi participiraju četiri žene, da su ispunjeni svi zahtjevi u pogledu zastupljenosti svih konstitutivnih naroda, ali i da je znakovita činjenica da funkciju ministra za boračka pitanja obavlja osoba srpske nacionalnosti.

„Uz spolnu i nacionalnu strukturu, snažna je to poruka kakvo društvo želimo", kazao je premijer Halilagić.

Također premijer je istaknuo da će fokus Vlade u narednom, relativno kratkom periodu do izbora u oktobru, biti usmjeren na socijalne izazove ali se nikako neće umanjiti posvećenost Vlade drugim prioritetima, među kojima je sigurno i oblast pravosuđa, uprave i borbe protiv korupcije.

„Vlada Tuzlanskog kantona zatekla je proces formiranja Ureda za borbu protiv korupcije. Proces imenovanja rukovodioca ove institucije je u toku i taj proces vodi Agencija za državnu službu i mi ćemo po okončanju procedure izvršiti imenovanje i time stvoriti pretpostavke da Ured počne sa radom u svom punom kapacitetu. U skladu sa Zakonom o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu ovom periodu prikupljaju se obrasci prijave imovine i poklona nosilaca javnih funkcija i taj proces neometano se odvija", kazao je premijer Halilagić.

Na kraju sastanka podcrtano je da je Europska unija bila, jeste i bit će partner Bosne i Hercegovine u njenom napretku i progresu, te je, izraženo očekivanje za nastavak uspješne saradnje.


{webgallery}Delegacija EU 02 09 03 2022Delegacija EU 01 09 03 2022{/webgallery}