Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Počinje izgradnja Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH

26.12.2022

Potpis Sporazuma Muzej II korpusa ARBiH 01 26 12 2022Za ovu namjenu Vlada je osigurala 100.000 KM, koja će se realizirati putem JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona, a predviđena su za saobraćajne, kolovozne i pješačke površine, kao i druge poslove iz oblasti niskogradnje za potrebe Muzeja.
Današnji susret premijer Halilagić je iskoristio da akcentira neophodnost historijskog vrjednovanja kroz čuvanje i prezentaciju činjenica iz bliske prošlosti.
„Naša zajednička izgradnja Muzeja je odgovor koji se od nas traži. Pažnja koju mi posvećujemo ovom projektu, nije toliko važna zbog nas. Ona je mnogo značajnija zbog mlađih generacija koje dolaze. Vlada Tuzlanskog kantona je nedavno uvela izučavanje perioda obrambeno – oslobodilačkog rata u našem obrazovnom procesu, te u udžbenike iz Historije za IX razred osnovnih škola uvrstila ovu materiju, osnivanje izgradnja savremenog Muzeja je slijedeći korak koji će djeci omogućiti da i praktično vide i upoznaju se sa onim što u knjigama budu izučavali. Te mlade generacije, zbog svoje budućnosti, moraju poznavati svoju historiju. Trebaju imati mjesto gdje će im se vizualno i kroz dokumentaciju praktično približiti dešavanja iz novije historije", rekao je danas premijer Halilagić.
Plan je da se ovakvi muzeji izgrade na svim lokacijama koje je pokrivala Armija Republike Bosne i Hercegovine, sa centralnim muzejom u kasarni u Rajlovcu, a ministar Podžić se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Halilagiću na prepoznavanju ove inicijative i spremnosti da podrže ovaj izuzetno važan projekat.
„Iako su jedinstvene oružane snage napravljene još 2005.godine, ni danas ne žele svi podjednako ovu vojsku i da je ona jaka, sposobna i opremljena. Neko to voli manje ili više, neko bi ovu državu i demilitarizirao i td. Zato danas želim naglasiti veliku vrijednost ovih aktivnosti. Ovo je obaveza svih nas koji ovu državu poštujemo i volimo od Une do Drine i od Brčkog do Neuma, jer je ona zemlja svih nas. Zato je bitno učiti mlade generacije gdje smo i šta radili, te kako smo skupo platili granice ove zemlje. Zato II korpus može biti ponosan na svu teritoriju koju je sačuvao, odbranio i oslobodio, a ovo je način da njegujemo tradicije II korpusa ARBiH", rekao je ministar Podžić.
Također, danas je istaknuto da je osnivanje Muzeja prirodan slijed događaja, nakon izrade bisti herojima odbrambeno oslobodilačkog rata, monografije II korpusa ARBiH i uvođenja izučavanja ove tematike u obrazovnom procesu u IX razredima osnovne škole.

 

 

{webgallery}Potpis Sporazuma Muzej II korpusa ARBiH 01 26 12 2022Potpis Sporazuma Muzej II korpusa ARBiH 02 26 12 2022Potpis Sporazuma Muzej II korpusa ARBiH 03 26 12 2022

{/webgallery}