Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Počelo je takmičenje “Navike promijeni, školu opremi”

01.12.2021

interreg1-0601Zbog epidemioloških uslova ceremonija je održana u obliku "online eventa". Učenici iz preko 50 škola učesnica takmičenja sa područja Tuzlanskog Kantona i Brodsko posavske županije mogli su saznati najbitnije detalje o samom takmičenju, kao i o edukativnim alatima koji su, u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE 2 spremljeni za njih.

Ceremoniju su svečano otvorili Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, i Anica Vukašinović, pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko posavske županije. Snimak ceremonije otvaranja možete pogledati OVDJE.

 

 {webgallery}interreg2-0106interreg3-0601intrreg4-0601{/webgallery} 

{webgallery}interreg5-0601interreg6-0601interreg9-0601{/webgallery}

 

 

 Šta je to takmičenje "Navike promijeni, školu opremi"?

„Navike promijeni – školu opremi" je takmičenje osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Republika Hrvatska) u štednji električne energije, toplotne energije i vode, koje se održava u periodu 1.12.2021. – 31.3.2022. godine. U tom periodu će učenici 118 osnovnih i srednjih škola dokazati da u svojoj školi potrošnju energije i vode mogu smanjiti isključivo promjenom svog ponašanja.

Na ceremoniji zatvaranja ovog takmičenja, koja će se održati u maju 2022. godine, biće proglašene dvije škole pobjednice, jedna iz Tuzlanskog kantona i jedna iz Brodsko-posavske županije. Svaka od ove dvije škole pobjednice biće nagrađena sa ugradnjom centraliziranog sistema upravljanja energijom (engl. Central Energy Management System – CEMS). Ugradnja CEMS-a i obuka uposlenika i učenika škola o upravljanju ovim sistemom, što će biti realizirano u oktobru 2022. godine, će omogućiti školama da u budućnosti ostvare još veće uštede energije.

Listu škola učesnica iz Tuzlanskog kantona možete preuzeti ovdje, dok listu škola učesnica iz Brodsko posavske županije možete preuzeti ovdje.

Kako ostvariti dobar rezultat na takmičenju?

Za učenike osnovnih i srednjih škola pripremljena je i edukativna platforma https://pametneskole2.eu/ na kojoj učenici mogu:

interreg8-0601- Dobiti informacije o energetskoj efikasnosti i korisne savjete o načinima štednje energije i vode, što im može jako koristiti u postizanju što boljih rezultata tokom takmičenja „Navike promijeni, školu opremi". Na forumu platforme učenici mogu postavljati pitanja i raspravljati o raznim temama iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, racionalne potrošnje energije, itd.- Igrati kvizove iz oblasti energetske efikasnosti – učenici će u toku takmičenja škola rješavati 4 kviza, svaki mjesec po jedan. Svaki kviz će imati 10 pitanja, nasumično odabranih iz tematske baze pitanja, a rješavanje će biti vremenski ograničeno na 10 minuta. Vrijedne nagrade spremne su za 10 učenika (5 iz Tuzlanskog kantona i 5 iz Brodsko-posavske županije) koji ostvare najbolje rezultate.


- Gledati edukativnu pozorišnu predstavu „Oslobodi smijeh", koja na inovativan, zabavan i učenicima pristupačan način obrađuje tematiku energetske efikasnosti i mogućnosti smanjenja potrošnje energije i vode u školi i kod kuće isključivo promjenom ponašanja. Predstavu možete također pogledati na linku: https://youtu.be/LCTIRA3P29E


- Pratiti vijesti o projektu PAMETNE ŠKOLE 2, pristupiti svim projektnim publikacijama i ostalim zanimljivim materijalima iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Takmičenje "Navike promijeni, školu opremi" aktivnost je projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole 2". Radi se o 3,6 miliona KM vrijednom projektu prekogranične saradnje. Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.