Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Poboljšanje kvaliteta zraka u fokusu Svjetske banke i Tuzlanskog kantona

25.01.2023

Svjetska banka 01 25 01 2023Kako je danas rečeno, projekat se sastoji od tri suštinske komponente uz komponentu za upravljanje projektom, a biće podržan kreditnim sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 50 miliona američkih dolara.
Uloga kantona u realizaciji ovog projekta bi primarno bila vezana uz dio projekata koji bi podrazumijevao finansiranje djelomičnih grantova za ulaganja u održivo grijanje (npr. zamjena zagađujućih i neefikasnih peći i kotlova na ogrjevno drvo i ugalj modernim rješenjima za grijanje) i energetsku efikasnost (npr. zamjena prozora i vrata, izolacija zidova) u stambenom sektoru, uz fokus na kuće koje se za grijanje oslanjaju na čvrsta goriva, kao najveći izvor emisija PM 2,5.
Premijer Halilagić se prije svega Svjetskoj banci zahvalio što je Tuzlanski kanton prepoznala kao područje na kojem je u ovom smislu potrebno djelovati, te podsjetio da Tuzlanski kanton iz vlastitih već realizira projekte energijske efikasnosti, a koji su upravo usmjereni u pravcu zamjene postojećih peći na čvrsto gorivo i toplinsku izolaciju u privatnim stambenim objektima.
„Mi svake godine, putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice realiziramo program podrške našim građanima da uvedu ekološki prihvatljive modele zagrijavanja, te toplinsku izolaciju svojih stambenih prostora. Za te namjene do sada smo već izdvojili više miliona KM i realizacija ovih aktivnosti nama u Tuzlanskom kantonu je itekako poznata. S druge strane već smo u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP) inicirali i radimo na razradi projekta povećanja energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, što je generacijski projekat kojeg je pokrenula ova Vlada Tuzlanskog kantona. Svjesni značaja ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine i danas predloženi projekat Vlada Tuzlanskog kantona će pomno razmotriti i odgovoriti mu u skladu sa našim potrebama, potencijalima i kapacitetima", rekao je na kraju današnjeg sastanka premijer Halilagić ističući da se očekuje i formiranje nove Kantonalne vlade, pa je politički korektno ostaviti da nova Vlada donese odluku o eventualnom zaduženju Tuzlanskog kantona u ove namjene.
U ime Svjetske banke današnjem sastanku su prisustvovali voditelj projekta, viši specijalist za energiju Yuriy Myroshnychenko, viši specijalista za okoliš Esma Kreso, analitičar operacija Samra Bajramović, specijalista za energiju Claudio Protano, konsultant iz oblasti energije Mustafa Čopelj, konsultant za nabavke Nikola Kerleta i konsultant Ivana Ivičić. Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona danas su, uz premijera Halilagića činili ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija Suad Mustajbašić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić i savjetnik premijera TK Hasan Fehratović.

 

{webgallery}Svjetska banka 01 25 01 2023Svjetska banka 02 25 01 2023

{/webgallery}